Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Κάτω από το όριο της φτώχειας 140 εκατ. άνθρωποι στις αραβικές χώρες.


Σχεδόν το 40% των κατοίκων των αραβικών χωρών, δηλαδή 140 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και του Αραβικού Συνδέσμου.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Οι προκλήσεις της ανάπτυξης στις αραβικές χώρες: για μια ανθρώπινη ανάπτυξη», τονίζει ότι τα τελευταία 20 χρόνια σ' αυτήν την περιοχή του κόσμου δεν καταγράφηκε καμία μείωση του ποσοστού της φτώχειας.

Το ποσοστό όσων ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια ημερησίως φτάνει, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο 19%. Το ποσοστό αυτό ωστόσο ανεβαίνει στο 41%, αν λάβουμε υπόψη ότι σε πολλές χώρες το ετήσιο εισόδημα είναι κατά πολύ υψηλότερο...Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν έτσι ότι το ποσοστό της φτώχειας αγγίζει το 27-30% στη Συρία και το Λίβανο, το 39% στην Αίγυπτο και το 58% στην Υεμένη.

Η έκθεση δίνει έμφαση και στην ανεργία των νέων. Στις περισσότερες αραβικές χώρες το 50% των ανέργων είναι νέοι. Οι αραβικές χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν 51 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, εάν θέλουν όχι να μειώσουν την ανεργία αλλά απλώς να τη διατηρήσουν στα σημερινά επίπεδα.

Η έκθεση, που αφορά 18 χώρες, συντάχθηκε ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπου θα γίνει ο απολογισμός των όσων επιτεύχθηκαν δέκα χρόνια μετά την υιοθέτηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, με τους οποίους η διεθνής κοινότητα δεσμευόταν να μειώσει στο μισό τη φτώχεια και την πείνα μέχρι το 2015.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails