Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΓΔ: 3ος από το τέλος μεταξύ 73 χρηματιστηρίων στη δεκαετία.


Η δεκαετία που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες ήταν, αναμφισβήτητα μία από τις χειρότερες της χρηματιστηριακής ιστορίας για τις αναπτυγμένες αγορές μετοχών αλλά αν είσαστε επενδυτής στην ... Ουκρανία, μάλλον θα αισθανόσαστε μεγάλη θλίψη που φεύγει, καθώς το χρηματιστήριο της χώρας ενισχύθηκε, από το 2000 κατά 1445,85%.

Όμως ακόμη και αν επενδύατε στη γειτονική Ρωσία, τα κέρδη σας στην τρέχουσα δεκαετία θα ήταν 711,54%, ενώ προτιμούσατε τη Ρουμανία θα απολαμβάνετε μία άνοδο της τάξης του 924,13%. Σύμφωνα με το 3FVIP.com, γενικότερα, μπορεί οι αναδυόμενες αγορές να ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των αναπτυγ μένων αλλά στις ανοδικές φάσεις καταγράφουν πολλαπλάσια κέρδη με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να βρίσκονται σε απολύτως πλεονεκτική θέση έναντι των αναπτυγμένων.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε πολλές υπό ανάπτυξη χρηματιστηριακές αγορές είναι αρκετά δύσκολες και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον επενδυτή που αποφάσισε να τοποθετήσει τα κεφάλαια του σε αυτές. Ακόμη, υπάρχει, πάντα, το ρίσκο από τις διακυμάνσεις στις τιμές των τοπικών νομισμάτων, που μπορεί να εξανεμίσουν τα όποια κέρδη ενός επενδυτή μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008...Μία αναπτυγμένη αγορά η οποία έκανε την έκπληξη καταγράφοντας κέρδη στην τρέχουσα δεκαετία, είναι ο Καναδάς. Σε παλαιότερες αναλύσεις είχαμε δείξει τη θετική συσχέτιση του χρηματιστηρίου της χώρας με την αγορά εμπορευμάτων και έτσι, καθώς η δεκαετία έφερε καλοκαιρινό κλίμα για τα εμπορεύματα, η άνοδος του Καναδά κατά 39,12% από το 2000 είναι, τεχνικά, απόλυτα λογικά.

Δύο από τα χρηματιστήρια με τις μεγαλύτερες εξάρσεις τόσο στις ανοδικές όσο και στις πτωτικές φάσεις της αγοράς, αυτά της Αυστρίας και της Νορβηγίας, αφήνουν την τρέχουσα δεκαετία με αξιόλογα κέρδη, η Νορβηγία στο +121,60% και η Αυστρία στο +46,36%. Αντίθετα, το 'ξαδελφάκι' τους όσον αφορά στο χρηματιστηριακό ταμπεραμέντο του, ο ΓΔ, κατέχει την 3η χειρότερη θέση μεταξύ των 73 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων ως προς την απόδοση του στη δεκαετία, μπροστά από τη Φινλανδία και το Πουέρτο Ρίκο.

Από τις G-7 χώρες, μόνον ο Καναδάς έχει καταγράψει κέρδη στη δεκαετία, ενώ στις ΗΠΑ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 24,42%, η Γερμανία βρίσκεται στο -16,98%, η Βρετανία στο -23,35%, η Γαλλία στο -36,63%, η Ιταλία στο -47,06% και στην τελευταία θέση βρίσκουμε την Ιαπωνία με -49,45% και αισθητά κάτω από το υψηλό της, της δεκαετίας του '80.

Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες η Ισπανία έχει καταφέρει να μείνει σε θετικό έδαφος, με κέρδη 1,90% στη δεκαετία, ενώ η Ελβετία καταγράφει απώλειες 15,83%. Αντίθετα, οι αναδυόμενες αγορές, κατά κανόνα, καταγράφουν κέρδη, με τη γειτονική Τουρκία να βρίσκεται στο +203,01%, τη Βραζιλία στο +301,02%, την Κίνα στο +136,75% και την Ινδία στο +243,57%.

Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου είχαν ιδιαίτερα καλή απόδοση, με το Κουβέιτ να ενισχύεται από το 2000 κατά 371,82%, το Κατάρ κατά 392,04%, το Μεξικό κατά 345,83%, τη Σαουδική Αραβία κατά 213,32% και το Ομάν κατά 154,02%.

Σε γενικές γραμμές, επιβεβαιώνεται ο κανόνας που θέλει τις αναδυόμενες αγορές να προηγούνται σε απόδοση των αναπτυγμένων και ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους για να εκμεταλλευτεί κανείς αυτό το χαρακτηριστικό τους είναι μέσω της αγοράς ETFs. Θυμίζουμε πως πολύ πριν το σήμα αγοράς του Μαρτίου, το οποίο δόθηκε για το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, ο κύριος Παναγιώτου είχε δημοσιεύσει ανάλυση όπου έγραφε ότι είχε τοποθετηθεί σε ETFs αναδυόμενων αγορών, αναφερόμενος στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους να αποδίδουν πολύ περισσότερο κατά τις ανοδικές περιόδους. Ένα από τα ETFs στα οποία είχε αναφερθεί, ήταν το EEM, το οποίο αποτελεί ένα μέσο όρο των μεγαλύτερων αναδυόμενων χρηματιστηρίων.

Η απόδοση του από τα τέλη του 2008 μέχρι σήμερα είναι 117,52%, υπερδιπλάσια από αυτήν των αναπτυγμένων αγορών και του ΧΑ. Και καθώς η αγορά των ETF αποτιμάται σε δολάρια, ο νομισματικός κίνδυνος είναι εύκολο να προβλεφτεί και να αντισταθμιστεί.
Sofokleous10.gr

3 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Πάντοτε είτε οι χώρες, είτε οι αγορές, είτε οι επιχειρήσεις που ξεκινάνε από το μηδέν έχουν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και απόδοσης μέχρι να ωριμάσουν και αυτές.

Για παράδειγμα όταν η Ελλάδα ξεκινούσε κατεστραμμένη μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο είχε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10% μαζί με την Ιαπωνία. Τώρα που ωριμάσαμε φτάσαμε στην παρακμή...

Ή η κόκα κόλα (ΕΕΕΚ) όταν πρωτομπήκε στο ΧΑΑ το 1990 περίπου, είχε δώσει απόδοση 14000%.

Γενικά τα ETFs είναι πολύ καλά αλλά δεν υπάρχουν ETFs που να καλύπτουν πραγματικά πρωτοποριακούς κλάδους.

busy bee είπε...

Καλημέρα G.R.!
Ολα καλά και όλα ωραία, αλλά εμείς και εννοώ η ελληνική αγορά σε ποιό στάδιο βρίσκεται?....ωρίμασε ποτέ άραγε για να φτάσει στην παρακμή?... εκτός και αν η περίοδο της "φούσκας" θεωρήθηκε από κάποιους "ανάπτυξη" και αν αναπτύχθηκε που πήγε η "απόδοση"?
Δεν ξέρω αν το έθεσα σωστά, για να γίνω αντιληπτός.
Ωρα καλή.

Greek Rider είπε...

busy bee μη νομίζεις και οι άλλοι καραγκιόζηδες με τις ώριμες υποτίθεται αγορές την ίδια πάνω κάτω συμπεριφορά παρουσιάζουν...

Καζίνο.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails