Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Αυξάνονται οι θάνατοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η αύξηση των "ακραίων καιρικών φαινομένων" έχει προκαλέσει περίπου 600.000 θανάτους και σημαντική οικονομική ζημιά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ και η Ονδούρα έχουν "πληγεί περισσότερο" την περίοδο 1990 με 2008, σύμφωνα με τον κατάλογο Global Climate Risk της εταιρείας Germanwatch.

Στην έρευνα υπολογίζεται ότι οι ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα, όπως τροπικές καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασία και ανεμοστρόβιλοι, φτάνουν τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1990 και 2008...Η μεγαλύτερη καταστροφή στο Μπαγκλαντές καταγράφηκε το 1991, όταν το 80% των θανάτων εκείνης της χρονιάς προκλήθηκε από έναν κυκλώνα, αλλά "η χώρα πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα", αναφέρεται στην έρευνα.

Η Μιανμάρ βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης εξαιτίας του κυκλώνα Ναργκίς που το 2008 προκάλεσε τον θάνατο 85.000 ανθρώπων.

Η Ονδούρα κατατάσσεται τρίτη με τον τυφώνα Μιτς που την έπληξε το 1998 να χαρακτηρίζεται από την έρευνα ως μία "τρομερή" καταστροφή.

Οι πιο φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα, που ζητά από την Κοπεγχάγη να καταλήξει σε μία φιλόδοξη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και οικονομική βοήθεια.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails