Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Οδυνηρές οι συνέπειες από την πτώση του τουριστικού προιόντος.


Οδυνηρές για την αγορά της Κρήτης είναι οι συνέπειες από τη μείωση του τουριστικού εισοδήματος και την πτώση του αγροτικού.

Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις της Κρήτης βάζουν λουκέτο, εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονται, χιλιάδες περιμένουν επί μήνες τους μισθούς τους, ενώ εξαιρέσεις είναι πλέον οι επιχειρηματίες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Το χειρότερο είναι ότι αναμένεται να διπλασιαστούν οι σφραγισμένες επιταγές μέσα στο 2010.
Η πτώση των τζίρων της τουριστικής περιόδου που πέρασε, έχει αρχίσει να προκαλεί ένα ατέλειωτο «ντόμινο» μεταξύ των επιχειρήσεων όλων των κλάδων, το οποίο ουδείς γνωρίζει πού θα οδηγήσει. Σε χιλιάδες μετρούνται τώρα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που εισπράττουν με μεγάλη καθυστέρηση τους μισθούς τους. Άλλοι επιχειρηματίες όμως, προφασιζόμενοι την κρίση, προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού ή και μείωση των ωρών εργασίας, προφανώς για να αυξήσουν τα κέρδη τους...Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις της Κρήτης, κυρίως από το χώρο των κατασκευών, βάζουν λουκέτο. Καθημερινά, στην αγορά του Ηρακλείου, ακούγονται δυσάρεστα νέα για πρώην υγιείς επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή και για άλλες που κλείνουν.
Με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ αναγκάζονται να επιβιώνουν πλέον όλο και περισσότεροι άνεργοι που προέρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες λόγω πραγματικών προβλημάτων ή με την πρόφαση της κρίσης τους απέλυσαν. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρήσεις κυρίως από το χώρο του τουρισμού απολύουν ή μειώνουν το ωράριο εργασίας υπαλλήλων τους οποίους απασχολούσαν κανονικά ολόκληρη τη χρονιά, προκειμένου να εξοικονομήσουν ποσά της τάξεως των 5.000-10.000 ευρώ ετησίως, ενώ «παίζουν» με εκατομμύρια.
Επίσης σε εκατοντάδες ανέρχονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει μέχρι στιγμής τους μισθούς τους. Ανάμεσα τους είναι και 300 εργαζόμενοι σε μεγάλη τουριστική μονάδα του νομού Ηρακλείου για την οποία από πέρυσι είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Κατά 70% αυξήθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι οικογένειες που αδυνατούν ή αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην ενημέρωση των δανείων τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν νέα καταναλωτικά δάνεια και κατά συνέπεια περιορίζουν τις αγορές τους στα άκρως απαραίτητα. Η αγορά στην πόλη του Ηρακλείου «είναι νεκρή», λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Πηγή:patris.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ε να εχουμε το καλλιτερο Τουρισμο..
Ομως οι τιμες ειναι πολυ ακριβες , το σερβις ασχημο, ολα στ αρπα κολα, οι ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΛΟΙΩΝ, ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ , κυρια αιτια, πως και γιατι να εθουν??Ας ληφθουν σοβαρα μετρα και μακρια ο νεοπλουτισμος.

busy bee είπε...

Διακρίνω στον Ανώνυμο φίλο-η μιά δόση αφοπλιστικής ειλικρίνιας, με το ουδέτερο μάτι του παρατηρητή που ζει και πονά τούτο τον τόπο και που υποπτεύομαι ότι επέλεξε να ζει εδώ ακριβώς γιατί αγαπά τον τόπο και μάλιστα κάτι μου λέει ότι θεωρεί εαυτόν πολίτη του κόσμου και καλά κάνει και ας μας έχει έρθει από άλλη πατρίδα.
Μαντεψιά κάνω.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails