Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

"Πράσσειν άλογα", αυτή η χώρα εξακολουθεί να πορεύεται..


Όπως γράφτηκε, την περασμένη Παρασκευή, στο τοπικό τύπο (εφ. «Πατρίς»), μεταδόθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου("Ράδιο Κρήτη") στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων και αναφέρεται στο σχετικό συνημμένο δημοσίευμα («Hellenic Business”, www.hbnews.gr), πραγματοποιήθηκε προ ημερών "κλειστή" σύσκεψη («παλιά μου τέχνη, κόσκινο»: μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας!!!) στο Υπουργείο Υποδομών, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές της Κρήτης, για θέματα που αφορούν το νησί .
Κατά τη σύσκεψη αυτή, διάρκειας 6 ωρών (!), «ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υποδομών στο Reuters την Δευτέρα» ότι ο Υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, μεταξύ άλλων, θα ακυρώσει τη διαδικασία δημοπράτησης του αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Σκοπός (μοναδικός) είναι, η ακύρωση αυτή, να "συμπαρασύρει" τις τρείς (3) προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣΤΕ κατά του έργου, από πολίτες, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις!!! ......Και βέβαια θα μας το ξανασερβίρουν λίγο αργότερα ξαναζεσταμένο, με «πράσινη» σαλάτα και με λίγη ... “μπεσαμέλ” παραπάνω…
Με «κλειστές» συσκέψεις και διαδικαστικά τερτίπια φαίνεται κάποιοι εξακολουθούν κάνουν πράξη τη "δημόσια διαβούλευση" και την "πράσινη ανάπτυξη", τις οποίες επικαλούνται και διακηρύττουν παντού ως "Ευαγγέλιο" τους, ενώ με "μπαγιάτικες" λογικές και «οράματα» των δεκαετιών του '70, του '80 και του '90 συνεχίζουν να σχεδιάζουν τα έργα του μέλλοντος μας...
Αντί να αξιολογούν και να εστιάζουν στην ουσία των ζητημάτων, και στην περίπτωση μας, το ότι το αεροδρόμιο στην Πεδιάδα είναι ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΤΟΠΟ, όπου δηλαδή δεν χωρά…περιβαλλοντικώς… και ότι, σε αυτό το λόγο οφείλεται και η «διάτρητη», αν και «πειραγμένη» επί το ευνοϊκότερον, σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αντί να αναγνωρίσουν τις δραματικές συνέπειες, χωρίς επιστροφή, που θα επιφέρει, με ακρίβεια, στο περιβάλλον της ενδοχώρας του νησιού και μάλιστα εν όψει της προαναγγελλόμενης ερημοποίησης και λειψυδρίας.

Αντί να καταλάβουν επιτέλους ότι η Κρήτη, και στις πιο ήπιες εκδοχές των επιστημονικών προβλέψεων για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται στο κόκκινο…

Αντί να υπολογίσουν το γεγονός ότι η χωροθέτηση του αεροδρομίου στην Πεδιάδα (μια καταπράσινη περιοχή με πλούσιο και «καθαρό» υδροφόρο ορίζοντα, από τις πλέον ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας αλλά και της Μεσογείου), δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές "πράσινης ανάπτυξης".

Αντί να εκτιμήσουν το ότι πουθενά ίσως στον πολιτισμένο κόσμο δε θα διανοούνταν κανείς σήμερα να εγκαταστήσει ένα άκρως ρυπογόνο αεροδρόμιο στον ομφαλό ενός γόνιμου κάμπου, που διατηρεί τους περιβαλλοντικούς του δείκτες σε υψηλά επίπεδα, όπως είναι αυτός του Καστελλίου. (Δεν υπάρχει, τουλάχιστον στη Μεσόγειο, νησί, μικρό ή μεγάλο, που να διαθέτει αεροδρόμιο στην ενδοχώρα του…)

...Συσκέπτονται και διαβουλεύονται για το...πως θα "τριπλάρουν", πολίτες, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις… και το πώς θα «μαλακώσουν» τις αντιδράσεις!!!

Και μάλιστα το οξύμωρο είναι, ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος της Κοπεγχάγης ...για την κλιματική αλλαγή!!!
Αλλά πως να κάνουν τώρα πίσω… όταν έχουν διαφημίσει το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ως το έργο που θα "απογειώσει την ανάπτυξη".
ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΜΩΣ… ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΡΑΓΕ?
"Πράσσειν άλογα" αυτή η χώρα εξακολουθεί να πορεύεται…

Καλούμε την πολιτεία να λάβει επιτέλους, με παρρησία, την γενναία και σοφή απόφαση να σταματήσει οριστικά την δημοπράτηση του αεροδρομίου στην Πεδιάδα.
Να επανεξετάσει με σοβαρότητα το ζήτημα των αερομεταφορών στα πλαίσια των συνδυασμένων μεταφορών, με τρόπο συνθετικό και συνολική θεώρηση των πραγμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες αντιλήψεις, στα πλαίσια των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Κρήτη διαθέτει (…ακόμη) όλες τις προϋποθέσεις να γίνει, διεθνώς, το παράδειγμα ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης, που είναι ο μοναδικός ασφαλής και με προοπτική, τρόπος πραγματικής ανάπτυξης, υπέρ των κατοίκων (σημερινών και μελλοντικών) και του περιβάλλοντος της.
http://aerodromiostokastelli.blogspot.com/2009/12/blog-post_5185.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails