Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Νέα μέθοδος διάγνωσης του φύλου του εμβρύου.


Ένα τεστ αίματος που γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης παρέχει με μεγάλη ακρίβεια τη διάγνωση σχετικά με το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Η νέα μέθοδος καθιστά έτσι περιττή τη διενέργεια υπερηχογραφήματος στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις για ιατρικούς λόγους (λόγω κληρονομικών κινδύνων συνήθως), κάτι που σήμερα απαιτεί επεμβάσεις όπως η αμνιοκέντηση, που ενέχουν μικρό ρίσκο αποβολής....Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές διάγνωσης του φύλου μέσω αιματολογικών εξετάσεων, αλλά με αβέβαια ποσοστά επιτυχίας. Όμως η νέα μέθοδος, που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό "Obstetrics and Gynecology" (Μαιευτική και Γυναικολογία), υπήρξε κατά 100% επιτυχής στον αιματολογικό προσδιορισμό του φύλου σε περίπου 200 έγκυες γυναίκες. Η τεχνική αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών της Sanquin Research του ¶μστερνταμ, υπό τη δρα Έλεν βαν ντερ Σουτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το κόστος του τεστ (που γίνεται συνήθως στην έβδομη εβδομάδα της εγκυμοσύνης) και πότε θα είναι διαθέσιμο στο πλατύ κοινό. Το τεστ βασίζεται στον εντοπισμό δύο γονιδίων που υπάρχουν στο αρσενικό χρωμόσωμα Υ και το οποίο φέρουν μόνο οι άνδρες. Αν συνεπώς αυτά τα γονίδια ανιχνευθούν στο αίμα της εγκύου, τότε σημαίνει ότι το παιδί θα είναι αγόρι, αν όχι, τότε πρόκειται για κορίτσι.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2010/01000/Reliability_of_Fetal_Se x_Determination_Using.19.aspx
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails