Του Δημήτρη Χρήστου
Οι συζητήσεις, οι αναζητήσεις και οι απόψεις που διατυπώνονται για το δημοσιονομικό μας χάλι, δυστυχώς, προσπερνούν αβασάνιστα τόσο τα αίτια που μας οδήγησαν έως αυτό το παγκόσμιο ρεζιλίκι, όσο και στους υπεύθυνους, αυτούς που διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια την ελληνική οικονομία.
Να κατηγορείς την Ευρωπαϊκή Ένωση για πράγματα που φταίει, να το καταλάβω.
Να την κατηγορείς όμως και για πράγματα που είναι αποκλειστικά της αρμοδιότητας των ελληνικών κυβερνήσεων, των κομμάτων και των πολιτών της χώρας, είναι εξωφρενικό.
ΣΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Δεν δανείζεται αυτή με το κύρος που έχει και την αξία του νομίσματος που διαχειρίζεται, ώστε να δανειζόμαστε από αυτήν, χωρίς τα εξωφρενικά -ληστρικά επιτόκια των αγορών;
Το έχει ξανακάνει αυτό η Ε.Ε. και αρνείται να το κάνει τώρα, που εμείς έχουμε ανάγκη;
Είναι νομίζετε τόσο απλό, όσο απλό κάποιοι θεωρούν την έκδοση λαϊκών ομολόγων για να χρηματοδοτηθεί το ελληνικό δημόσιο από την εγχώρια αγορά;....Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ δημοσιονομική εκτροπή, το έχουμε πει κατ' επανάληψη, έρχεται από μακριά και αφορά συνολικά την οικονομική πολιτική της χώρας τουλάχιστον τα 20 τελευταία χρόνια.
Στη λεγόμενη χρυσή οκταετία του Σημίτη της ισχυρής Ελλάδος, που η χώρα, χάρη στα κοινοτικά προγράμματα, τις δημόσιες επενδύσεις και τα (άχρηστα) έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, έτρεχε με πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο κοινοτικό όρο, όχι μόνο δεν ανασχεδίαζε την οικονομική της δραστηριότητα με βάση τις παγκόσμιες μεταβολές, αλλά δεν φρόντισε να αποπληρώνει μέρος του εθνικού της χρέους, παρότι πουλούσε και δημόσια περιουσία (ιδιωτικοποιήσεις) εισπράττοντας μόνο τη δεκαετία 2000 - 2009 πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτά τα χρήματα, μάλιστα, τα τοποθετούσαν σε ειδικούς λογαριασμούς που δεν υπόκεινταν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο για να γίνεται ανεμπόδιστα η εξυπηρέτηση του πελατειακού συστήματος, αυτού που αν το ταΐζεις σου χαρίζει την εξουσία.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ και απλό.
Τα χρήματα που βγάζαμε δεν μας έφταναν.
Δανειζόμασταν και τα ξοδεύαμε όλα μεταφέροντας τα βάρη στις επερχόμενες γενιές.
Γιατί λοιπόν δεν συζητάμε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, που εφάπτονται -χωρίς υπερβολή- των ορίων της εθνικής προδοσίας;
Δεν τα συζητάμε, διότι οι περισσότεροι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είμαστε συνένοχοι, αποδεχόμενοι το συγκεκριμένο νταραβέρι καταλήστευσης του εθνικού πλούτου του παρόντος και του μέλλοντος.
Αν δεν ήσουν και δεν είσαι μέλος μιας σκληρής συντεχνίας που μπορεί και ξέρει να εκβιάζει και να διαπραγματεύεται με το γκουβέρνο, με πακέτο τις ψήφους των μελών της, δεν είχες καμία τύχη να πετύχεις και να ευημερήσεις.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που σχεδιάσαμε (τρόπος του λέγειν) είναι στο σύνολό της απόλυτα κρατικοδίαιτη και απέραντα διεφθαρμένη.
Δεν θα συζητήσουμε για όλα αυτά και θα πουλάμε τσαμπουκά στους κοινοτικούς, που μας θέτουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους;
Μας ενοχλεί που η περιβόητη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος θα τεθεί υπό επιτροπεία κοινοτικού αξιωματούχου και δεν μας ενοχλεί καθόλου που βγάζει ψεύτικα στοιχεία τα 20 τελευταία χρόνια;
Έχουμε πάρει χαμπάρι πως ουσιαστικά δεν υπάρχει σοβαρός ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα;
Πούντος τώρα στην κρίση;
Ποιες δικές του απόψεις διατύπωσε, ποιες πρωτοβουλίες και προτάσεις υπέβαλε και ποιες επενδυτικές προθέσεις δημοσιοποίησε, τώρα που η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται σαρώνοντας τα ελληνικά νοικοκυριά;
ΑΛΛΑ για ποιον ιδιωτικό τομέα μιλάμε, που στο μεγαλύτερό του μέρος, τα καλύτερα κομμάτια του, έχουν πουληθεί σε ξένους;
Τι αντιπροσωπεύει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος πούλησε τις επιχειρήσεις που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του και γιγάντωσε ο ίδιος;
Κάθεται πάνω σε μετρητά 700 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε από τον εκπρόσωπο των κεφαλαίων του Ντουμπάι Ανδρέα Βγενόπουλο;
Αρκεί ότι αγόρασε ολίγες μετοχές στον Μυτιληναίο για να μπορεί να εκπροσωπεί νομότυπα τον ΣΕΒ;
Με δύο λόγια, ποιος θα ηγηθεί, ποιος θα σπρώξει, ποιος θα ταρακουνήσει αυτό μεταμοντέρνο σύστημα μιας παρέας που νομίζει ότι έχει την πολυτέλεια να διαβουλεύεται αενάως διά ζώσης ή ηλεκτρονικά, έτσι για να περνάει ο χρόνος και να κερδίζει τις εντυπώσεις όπως τις προβάλλουν τα χαζοχαρούμενα ΜΜΕ;
ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΜΕ τους νέους αυτής της χώρας, σπαταλήσαμε δικά τους χρήματα για ένα βιοτικό επίπεδο που κατακτήσαμε χωρίς να το έχουμε δουλέψει τίμια.
Τους αφήνουμε για προίκα τα τεράστια χρέη μας και, όταν κάποιοι νέοι οργίζονται και εκφράζονται δυναμικά, τους βαφτίζουμε όλους άκριτα αλητάμπουρες.
Και αφού τούς έχουμε μεταφέρει όλους τους λογαριασμούς της κρίσης, απαιτούμε την απόλυτη υποταγή και σιωπή τους. Δεν γίνεται!
Το είδαμε και σίγουρα θα το ξαναδούμε.
24/01/2010
Η ΑΥΓΗ
3 σχόλια:
Τι να πω εγώ;Τα είπε ΟΛΑ με γλαφυρό, αξιόπιστο και αντικειμενικό λόγο στο άρθρο του στην εφημερίδα ΑΥΓΗ ο συγγραφέας!Εγώ απλά ανεπιφύλακτα προσυπογράφω,ευχόμενος να βγούμε στο ξέφωτο το ταχύτερο δυνατό!!!
Τα Θερμά μου συγχαρητήρια για τη θέση(46η)μεταξύ 100 μπλόγκς!!!
Καλησπέρα.
Πράγματι το άρθρο από μόνο του καλύπτει το θέμα σφαιρικά.
Ολοι ευχόμαστε νομίζω το ίδιο, μακάρι.
Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια.
Δημοσίευση σχολίου