Ταξιδεύοντας από τη Βόνιτσα προς τη Λευκάδα και λίγο πριν από αυτή, πάνω σε βραχώδη λόφο υψώνεται το φρούριο του Τεκέ ή κάστρο του Γρίβα. Η πρώτη απόπειρα κατασκευής του έγινε τον Απρίλιο του 1799 όταν ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων προσπάθησε να μετατρέψει σε φρούριο μοναστήρι που βρισκόταν σε αυτό το σημείο και καλούταν τότε Τεκές. (Τεκές στα τούρκικα σημαίνει μοναστήρι από εδώ δε προέρχεται και το όνομα του φρουρίου φρούριο του Τεκέ.)....Οι κάτοικοι της Λευκάδας θορυβήθηκαν από την είδηση αυτή, ήταν φανερό πως σκοπός του Αλή ήταν η δημιουργία προμαχώνα ώστε να καταλάβει μελλοντικά το φρούριο της Αγίας Μαύρας που προστάτευε τη Λευκάδα και ζήτησαν τη μεσολάβηση του ναυάρχου Ουσακώφ και του Καδήρ Μπέη που βρισκόταν εκείνη την εποχή στη Κέρκυρα. Η παρέμβαση αυτών των δύο ανάγκασε τον Αλή να σταματήσει την ανέγερση του φρουρίου αλλά μόνο προσωρινά.
Λίγα χρόνια αργότερα το Νοέμβριο του 1806 ο Αλή πασάς κατέλαβε τη Πρέβεζα και τη Βόνιτσα και ετοιμαζόταν να καταλάβει και τη Λευκάδα. Το Δεκέμβριο του 1806 ο γιος του Βελής με δύναμη 1000 Τουρκαλβανών εγκαταστάθηκε στη Περατιά και ολοκλήρωσε τη κατασκευή του φρουρίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια και τη νύκτα της 21 Μαρτίου του 1807 η φρουρά της Λευκάδας επιχείρησε την κατάληψή του. Την επόμενη μέρα ακολούθησε σφοδρή συμπλοκή αλλά η κατάληψη του φρουρίου δεν επετεύχθη. Τελικά ο Αλή πασάς δεν έλαβε από τον Ναπολέοντα τις ενισχύσεις που του είχε υποσχεθεί, οι κλεφταρματολοί στη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο ενεργούσαν συνεχώς επιθέσεις αντιπερισπασμού εναντίον του, ακολούθησε στις 8 Ιουλίου 1807 η συνθήκη του Τιλσίτ ανάμεσα στο Ναπολέοντα και το τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Α' με την οποία τα Επτάνησα παραχωρούταν στους Γάλλους και η επίθεση του Αλή στη Λευκάδα αναβλήθηκε. Αργότερα ο Άλης παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων που ανέλαβαν καθήκοντα αρματωλού στη περιοχή και έτσι έμεινε γνωστό και σαν κάστρο του Γρίβα.
Το μνημείο διατηρείται σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι εύκολα επισκέψιμο. Διατηρούνται αρκετά δωμάτια και αποθήκες σε αρκετά όμως από αυτά οι στέγες έχουν καταρρεύσει. Από τους πύργους του φρουρίου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο και τη Λευκάδα.
www.mylefkada.gr
1 σχόλιο:
Πρεπει να διατηρηθει αυτο το θαυμασιο φρουριο και να διαφημιστει 'λιγο' καλυτερα. Μια ταμπελα με την ονομασια του θα βοηθουσε αφανταστα.
Μιχαλης Κ.
ΥΓ. Οι προβολεις να σβηνουν κατα τη διαρκεια της ημερας (για οικονομια) ιδιως τους καλοκαιρινους μηνες.
Δημοσίευση σχολίου