Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Τα λουκέτα πέφτουν "σύννεφο" στην αγορά του Ηρακλείου.


“Σύννεφο” πάνε τα λουκέτα στην αγορά του Ηρακλείου

Από το κακό στο χειρότερο δείχνουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου

1574 επιχειρήσεις άνοιξαν το 2009

1307 έβαλαν λουκέτο

2295επιχειρήσεις είχαν ανοίξει το 2007

Ολοένα και πιο έντονα είναι τα σημάδια που αφήνει η κρίση στον επιχειρηματικό κόσμο του Ηρακλείου. Η χρονιά που πέρασε ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών για την οικονομική δραστηριότητα του νομού, γεγονός που αναδεικνύεται από επίσημα στοιχεία του επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Λιγοστεύουν σιγά- σιγά οι άνθρωποι που …αποτολμούν ένα επιχειρηματικό βήμα ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο λίγους μήνες μετά το άνοιγμά τους.

Εντός του 2009 άνοιξαν 1574 επιχειρήσεις, από τις οποίες αναγκάστηκαν να κλείσουν οι 65 ενώ συνολικά κατέβασαν ρολά 1307 επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά του Ηρακλείου οδεύει από το κακό στο χειρότερο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ενώ το 2007 η χρονιά έμοιαζε ιδανική για επενδύσεις και επιχειρηματικά πλάνα, η εικόνα άλλαξε ριζικά. Σημειώνεται πως πριν από δύο χρόνια άνοιξαν 2295 επιχειρήσεις, αριθμός ρεκόρ της τελευταίας εξαετίας.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα επικρατήσει το ίδιο σκηνικό ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις που κλείνουν να είναι περισσότερες από εκείνες που ανοίγουν!...«Από τα στοιχεία διαφαίνεται μια μειωτική τάση όσο αφορά στις επιχειρήσεις που ανοίγουν κάθε χρόνο στο νομό Ηρακλείου τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια σημαντική αύξηση σε αυτό τον αριθμό», λέει στην «Π» ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ, κ. Νικήτας Δολαψάκης. Σταδιακά, όμως, ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανοίγουν και εκείνων που κλείνουν τείνει να εξισωθεί. Ο κ. Δολαψάκης υποστηρίζει πως ο κόσμος αποθαρρύνεται να αρχίσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά. Τα προβλήματα αυτά αφορούν στη γενικότερη κρίση που υπάρχει, την έλλειψη ρευστότητας αλλά και στην άρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΗ, των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν νέα επιχειρηματικά σχέδια. «Πιστεύω ότι το 2010 θα κυλήσει όπως και το 2009. Σίγουρα, την περασμένη χρονιά είδαμε πιο έντονα τα σημάδια της κρίσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά σε σύγκριση με το 2007 που το Ηράκλειο φάνηκε να έχει μια αναπτυξιακή πορεία», περιγράφει.
patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails