Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Τρία δισ. ευρώ, το κόστος του εργασιακού στρες.

Πέραν του «κόστους» στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των οικείων τους ή και της απώλειας ζωών λόγω της εργασιακής πίεσης, το στρες στην εργασία θα μπορούσε να στοιχίσει από 1,9 ως 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία (για το 2007) – τη χώρα που συγκλονίστηκε πρόσφατα από τις αυτοκτονίες εργαζομένων στην France Telecom.

Σύμφωνα με την έρευνα, το εργασιακό στρες θα μπορούσε να στοιχίσει στη Γαλλία το 2007, από 1,9 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των "δαπανών περίθαλψης, εκείνων που σχετίζονται με τις απουσίες, το κλείσιμο επιχειρήσεων και των πρόωρων θανάτων", σύμφωνα με έρευνα στην οποία αναφέρεται ότι, "πρόκειται για μία ελάχιστη αξιολόγηση".

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από κοινού από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ασφάλειας και της Ecole Nationale des Arts et Metiers που μελέτησαν μακροοικονομικά δεδομένα από εθνικούς λογαριασμούς ή στοιχεία δημόσιας υγείας και επιδημιολογικές έρευνες στον ενεργό πληθυσμό των 27,8 εκατομμυρίων ανθρώπων με στόχο να "αξιολογήσουν το κοινωνικό κόστος του άγχους στην εργασία σε ολόκληρο το έθνος"...Σύμφωνα με τους ερευνητές, "τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανώς πολύ υψηλότερα" καθώς ορισμένοι τύποι του στρες ή ασθένειες που δε συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Για τη μελέτη ελήφθη υπόψη "μόνο ένας παράγοντας του στρες -η εργασιακή πίεση - ή η τεταμένη κατάσταση στην εργασία", που ορίζεται από το συνδυασμό των ισχυρών πιέσεων και την έλλειψη αυτονομίας στην εργασία.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ανάμεσα στις ασθένειες που σχετίζονται με το εργασιακό στρες είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατάθλιψη και ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις.

Στην Γαλλία ο διάλογος για το εργασιακό στρες επανήλθε στο προσκήνιο μετά από ένα κύμα αυτοκτονιών το 2009 στην France Telecom.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails