Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Πείνα, πόνος και ελπίδα στην Αϊτή.


Οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό σας «σήμερα, αύριο και στο μέλλον», υποσχέθηκε στους Αϊτινούς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στο σκληρά δοκιμαζόμενο Πορτ-ο-Πρενς από το σεισμό των 7 βαθμών.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και ενημερώθηκε για την κατάσταση και από τις ομάδες που συντονίζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη χώρα.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει κυρίως τον έλεγχο του αεροδρομίου της αϊτινής πρωτεύουσας --νευραλγικού κέντρου για τη βοήθεια που εισρέει στη χώρα από ολόκληρο τον κόσμο-- κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του Πορτ-ο-Πρενς...Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ επανέλαβε την εκτίμηση για τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και 1,5 εκατομμύριο αστέγους από τον σεισμό.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαξ Μπελρίβ ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί περισσότερα από 25.000 πτώματα.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε το θάνατο του επικεφαλής της αποστολής του στην Αϊτή Χέντι Άναμπι.

Επίσης, το Πεκίνο έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκαν οι σοροί οκτώ Κινέζων, μελών της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση της Αϊτής (MINUSTAH)

Η Κούβα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί περαιτέρω με τις ΗΠΑ για να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τον κουβανικό εναέριο χώρο για την αεροπορική μεταφορά θυμάτων του σεισμού της Αϊτής, ώστε να μειωθεί σημαντικά η χρονική διάρκεια των πτήσεων προς το Μαϊάμι, μολονότι η Αβάνα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961.

Ομάδα 60 γιατρών και ιατρικού προσωπικού έχει ήδη φτάσει στο Πορτ-ο-Πρενς με φάρμακα, είδη διατροφής, ορούς και πλάσμα, διευκρίνισε η Βιδάλ. Προστέθηκε στους περίπου 400 Κουβανούς, οι οποίοι εργάζονταν πριν από τον σεισμό δωρεάν στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα της περιοχής.

Η Γερμανία δήλωσε ότι θα δώσει βοήθεια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ (10,7 εκατ. δολαρίων) από 1,5 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Μέρκελ. Η γερμανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας (THW) στέλνει μια μονάδα ειδικών στην απολύμανση του νερού, η οποία θα στήσει μηχανήματα για να έχουν πόσιμο νερό τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι. Επίσης, το Βερολίνο ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας. Από τον σεισμό έχασε τη ζωή του ένας Γερμανός, ενώ αγνοούνται άλλοι 30.

Οι αρχές του Καναδά θα επιταχύνουν τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων των μεταναστών από την Αϊτή, ειδικά εκείνων οι οποίοι έχουν Καναδούς υπηκόους συγγενείς, να λάβουν άδειες παραμονής και εργασίας. Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί σε Αϊτινούς που έχουν προσωρινές άδειες παραμονής να παρατείνουν την διαμονή τους, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα και σε αιτήσεις για υιοθεσίες.

Περίπου 65.000 Καναδοί ανέφεραν ότι κατάγονται από την Αϊτή στην τελευταία απογραφή, πάντως η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί σε Αϊτινούς που βρίσκονται στη χώρα παράνομα να αποκτήσουν άδειες παραμονής έως και 18 μήνες.
ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Λωτοφάγος είπε...

Βρήκαν ευκαιρία να βάλουν πόδι στο νησί χωρίς πόλεμο!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails