Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Οταν κάνεις ποδήλατο πως να μην νοιώθεις πρίγκιπας!




Η Critical Mass, όπως κ στην πυρηνική φυσική, αναζητεί τον ελάχιστο ικανοποιητικό αριθμό ποδηλατιστών που θα προκαλέσουν την μεγαλύτερη δυνατή "αλυσιδωτή αντίδραση" για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες μιας πόλης, μιας χώρας ή / και της παγκόσμιας κοινότητας περί των δικαιωμάτων των ποδηλατιστών ως μέρος της κυκλοφορίας και της χρήσης του ποδηλάτου ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, η "κρίσιμη μάζα" των ποδηλατιστών Ηρακλείου διοργανώνει ποδηλατικές βόλτες μέσα στη πόλη κάθε τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα.

Η Critical Mass δεν έχει προσδιορισμένους «αρχηγούς», οργανωτικές δομές και πολιτικούς στόχους. Η οργάνωση της Critical Mass δεν τυποποιείται πέρα από τον ορισμό μιας συνάντησης σε καθορισμένο τόπο και χρόνο και το ταξίδι ως ομάδα μέσα στους δρόμους της πόλης. Με λίγα λόγια, η Critical Mass μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια "οργανωμένη σύμπτωση", χωρίς ηγεσία ή ιδιότητα μέλους....Η Critical Mass δεν είναι οργάνωση αλλά μια ιδέα, και οι ποδηλατικές βόλτες στην πόλη δεν πρέπει να ταυτιστούν με πορείες διαμαρτυρίας ούτε έχουν στόχο να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία. Αντίθετα, πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια να γίνει το ποδήλατο μέρος της κυκλοφορίας και να περιοριστεί η εχθρική διάθεση της πόλης προς τους ποδηλάτες, γιορτάζοντας παράλληλα την επιλογή του ποδηλάτου για τη μεταφορά και απολαμβάνοντας κοινωνικό χρόνο στις οδούς της πόλης χωρίς αυτοκίνητο.

Οι καθιερωμένες ποδηλατοβόλτες κάθε μήνα έχουν αφετηρία στην πόλη μας τα Λιοντάρια. Στα Λιοντάρια βρίσκονται επίσης κάθε πρώτη και τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα οι υποστηρικτές της ομάδας κ του ποδηλατικού κινήματος για συζήτηση επί των δράσεων της ομάδας.

Επίσης, όποια ομάδα, σύλλογος ή κάποιος που επιθυμεί να διαδόσει το μήνυμά του, ας πάρουν τα ποδήλατά τους (αν δεν έχουν, ευκαιρία είναι να αποκτήσουν) και ας μας συντροφεύσουν ελέυθερα σε κάθε βόλτα κουβαλώντας το μήνυμά τους (αρκεί να μην προσβάλει πρόσωπα, καταστάσεις ή/και τα χρηστά ήθη). Αυτό συμβαίνει σε όλες τις Critical Mass Rides ανά την υφήλιο με δική τους πρωτοβουλία και οργάνωση.
http://cmheraklion.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails