Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η κλιματική αλλαγή στο δικαστήριο.


Το μικρό χωριό Kivalina, στην Αλάσκα, δεν διαθέτει ξενοδοχείο, εστιατόρια ή κινηματογράφο. Έχει, όμως, να δώσει μία μάχη που θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το έθνος ασχολείται με την κλιματική αλλαγή.

Η Kivalina, ένα εσκιμώικο χωριό 400 κατοίκων, σκαρφαλωμένο σε ένα νησί του Αρκτικού Κύκλου, κατηγορεί δύο ντουζίνες εταιρειών καυσίμων και εταιρείες κοινής ωφέλειας ότι επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, προκαλώντας την επιτάχυνση της διάβρωσης του νησιού.

Κομμάτια θαλάσσιου πάγου χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν για την προστασία της ευάλωτης ακτής της πόλης από τον Οκτώβριο και μετά αλλά πλέον, δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο διοικητής του νησιού, Janet Mitchell, στoυς New York Times,«δεν έχουμε συσσώρευση πλέον. Και είναι Ιανουάριος. Ζούμε με το άγχος στις περιόδους ισχυρών ανέμων»....
Το χωριό θέλει οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, Shell Oil και πολλών άλλων, να πληρώσουν το κόστος της μετεγκατάστασης τους στην ηπειρωτική χώρα, η οποία θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και σε 400 εκ. δολάρια.

Η υπόθεση είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες δίκες από μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί από περιβαλλοντικές κινήσεις και οργανώσεις, ιδιώτες δικηγόρους και κρατικούς αξιωματούχους σε όλη την επικράτεια της Αλάσκα. Το χωριό βρίσκεται αντιμέτωπο με μία δύσκολη μάχη...

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, κάτι κινείται. Δύο ομοσπονδιακά δικαστήρια ακύρωσαν αποφάσεις περιφερειακών δικαστηρίων που απέρριπταν αγωγές που αφορούσαν σε κλιματικές αλλαγές, επιτρέποντας στις περιπτώσεις να προχωρήσουν. α απορρίψει τις κλιματικές αλλαγές-αγωγές, επιτρέποντας τις περιπτώσεις να προχωρήσουμε. Στο Κονέκτικατ, οι «δικηγόροι του περιβάλλοντος» ένωσαν τις δυνάμεις τους με δικηγόρους οκτώ πολιτειών και η πόλη της Νέας Υόρκης έλαβε μία δικαστική εντολή για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Παρόλο που το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Oakland απέρριψε τη μηνυτήρια αναφορά της Kivalina τον Οκτώβριο, το χωριό συνέχισε τη μάχη.

Η Kivalina ισχυρίστηκε στην καταγγελία της ότι οι βιομηχανίες συνωμότησαν «για να καταστείλουν την ενημέρωση σχετικά με το δεσμό μεταξύ των εκπομπών ρύπων και της αλλαγής του κλίματος, χρησιμοποιώντας «ψεύτικες ομάδες και κινήσεις πολιτών και δήθεν επιστημονικούς φορείς».

Στην έκθεση που εξέδωσε πέρυσι, η Swiss Re, μία μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία - η οποία συνέκρινε τις μηνύσεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή με αυτές που οδήγησαν δεκάδες βιομηχανικές μονάδες αμιάντου σε πτώχευση - προέβλεψε ότι μηνυτήριες αναφορές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα έχουν μεγαλύτερες αξιώσεις από εκείνες εναντίον των μονάδων αμιάντου. Για την περίπτωση της Kivalina δε, η εταιρεία αναφέρει «θα μπορούσε να αναδειχτεί σε κορυφαίο θέμα κατά την επόμενη δεκαετία».

Η εταιρεία American Justice Partnership, άσκησε κριτική στη στάση των εναγόντων και υποστήριξε σε έκθεση της το 2008 ότι οι κατηγορίες περί συνωμοσίας κάνουν την υπόθεση Kivalina «την πιο επικίνδυνη δικαστική προσφυγή στην Αμερική».

Η ανώτερη σύμβουλος του πρόεδρου Obama για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, Carol Μ. Browner, υπογράμμισε το ενδεχόμενο οι αγωγές να επηρεάσουν την πολιτική. Επικαλούμενος την υπόθεση του Κονέκτικατ, ο κ. Browner προειδοποίησε ότι «τα δικαστήρια αρχίζουν να αναλαμβάνουν τον έλεγχο στο εν λόγω θέμα» και υποστήριξε ότι ο καθορισμός περιβαλλοντικών προτύπων «είναι καλύτερο να γίνεται μέσω της νομοθεσίας».

Επιπλέον σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή αυξάνει την πίεση προς το Κογκρέσο προκειμένου να περάσει τη νομοθεσία για τον περιορισμό της παγίδευσης θερμών αερίων. Ένα σχετικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή, τον περασμένο χρόνο, δεν έχει προχωρήσει στη Γερουσία. Και οι συνομιλίες για το κλίμα τον περασμένο μήνα στην Κοπεγχάγη δεν κατέληξαν πουθενά.

«Αυτή η αίσθηση της αδράνειας δημιούργησε μία κατάσταση στην οποία οι όποιες προθέσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων μπορούν να κάνουν τα δικαστήρια ένα σημαντικό πεδίο μάχης» δήλωσε ο Harold Kim, ανώτερος διοικητικός στην κυβέρνηση του George Bush, σήμερα αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Νομικών Μεταρρυθμίσεων των ΗΠΑ. «Είναι μία τάση εκρηκτική που θα μπορούσε να καταλήξει καλά ή άσχημα, ανάλογα με το πως το βλέπει κανείς» επισήμανε.

Ο Matthew Pawa, ο δικηγόρος της υπόθεσης του Κονέκτικατ και της προσφυγής της Kivalina, τόνισε ότι οι υποθέσεις δεν επηρεάζουν τη δημόσια πολιτική. «Ανέλαβα αυτές τις υποθέσεις γιατί περιμένω και θέλω να κερδίσουν στο δικαστήριο. Είμαι νομικός και είναι η δουλειά μου».

Παρά τις πρόσφατες νίκες, πάντως, οι αγωγές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails