Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Η μεγάλη απάτη με τις αποδείξεις.


Τη σύνδεση του αφορολόγητου με το ύψος των αποδείξεων καταναλωτικής δαπάνης που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος υπαινίσσεται εμμέσως πλην σαφώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πιασμένος από τα μαλλιά του σαν τον κολυμβητή που πνίγεται ο αρμόδιος υπουργός σάλπισε σαφάρι συλλογής αποδείξεων πάσης φύσεως που με κάποιο τρόπο όπως λέει θα μετράνε για να χτίσουμε το αφορολόγητό μας ενώ σήμερα αυτό είναι σταθερό και κυμαίνεται από 10.500 για τους μη μισθωτούς έως 12.000 για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αν πραγματικά επιμείνει η κυβέρνηση σ΄ αυτή την ακατανόητη πρόταση σύνδεσης του αφορολόγητου με αποδείξεις θα έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοφανή απάτη και ληστεία με ρεσάλτο στις τσέπες των χαμηλόμισθων μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και λοιπών φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα.
Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση μας προτρέπει να ζητάμε και να φυλάμε τις αποδείξεις για συμβάλουμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής εκείνων που κλέβουν κι εμάς και το κράτος μη εκδίδοντας αποδείξεις στην πράξη αυτό που θα συμβεί είναι να υπερφορολογηθούν τα χαμηλά εισοδήματα.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να δούμε δια γυμνού οφθαλμού πως μας εξαπατούν...αυτή τη στιγμή οι υπουργοί που μας υποχρεώνουν να κυνηγάμε τα μαγικά χαρτάκια κι από κοντά τους οι παντός καιρού απατεώνες, οσφυοκάμπτες και αγράμματοι μικρο και μεγαλο-δημοσιογράφοι που ανακάλυψαν τον τροχό και με υποδεικνύουν ακόμα και τρόπους διαχείρισης αυτού του όγκου των αποδείξεων.
Από το σαφάρι των αποδείξεων ο υπουργός εξαιρεί τις αποδείξεις για δαπάνες ΔΕΚΟ δηλαδή αυτά που πληρώνουμε κάθε μήνα για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ που έτσι κι αλλιώς εκδίδονται αποδείξεις.
Έτσι ένας φορολογούμενος, ας πούμε ένας μισθωτός με το ισχύον φορολογικό καθεστώς έχει στάνταρ αφορολόγητο 12.000 ευρώ και από τις υπόλοιπες δαπάνες που πραγματοποιεί πολλές αναγνωρίζονται από την εφορία για περαιτέρω μείωση του φορολογητέου του εισοδήματος (έμμεση αύξηση του αφορολόγητου) ή για έκπτωση κάποιου ποσοστού από το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα.
Τέτοιες δαπάνες που αυξάνουν το αφορολόγητο ή μειώνει τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του υπόχρεου είναι μεταξύ άλλων:
Η δαπάνη για το ενοίκιο του υπόχρεου και των παιδιών του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για δίδακτρα σε φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών ή ιδιαίτερα μαθήματα, για ασφάλιστρα ζωής, για αλλαγή εγκατάστασης χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή την τοποθέτηση νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου, ηλιοθερμικών συστημάτων και για τόκους στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.
Περαιτέρω αναγνωρίζεται και εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα ποσοστό 40% για δαπάνες παροχής υπηρεσιών που κάνει ο φορολογούμενος για τη διενέργεια δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, ανεξάρτητα από τον χώρο που πραγματοποιούνται (π.χ. σε αίθουσες ξενοδοχείων, κοσμικές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, υπαίθριους χώρους, κτήματα κ.α.), καθώς και αυτές που καταβάλλονται σε κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και ειδικότερα σε κέντρα διασκέδασης (κοσμικές ταβέρνες, καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, χορευτικά κέντρα), σε εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες με ή χωρίς ζωντανή μουσική, σε πιτσαρίες, ψητοπωλεία, σουβλατζίδικα, μεζεδοπωλεία, ουζερί, ζυθοπωλεία και σνακ μπαρ.
- Εκπίπτουν επίσης δαπάνες σε μεσίτες (για την ενοικίαση ή την αγοραπωλησία ακινήτων), σε ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, σχολές πολεμικών τεχνών, πάλης και παρόμοιων αθλημάτων (καράτε, τζούντο, τάε κβον ντο κτλ.), γυμναστήρια (ενόργανης ή μη γυμναστικής), κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής (για αδυνάτισμα, αισθητική προσώπου και σώματος, μακιγιάζ, αποτρίχωση, σάουνα και λοιπές υπηρεσίες καλλωπισμού), κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.
- Για παροχή υπηρεσιών για την επισκευή και συντήρηση της εγκατάστασης και των συσκευών κλιματισμού (ψύξη - θέρμανση), καθώς και εξαερισμού χώρων.
- Για παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ κτλ.

Για ξαναρίξτε μια ματιά στη λίστα των δαπανών που ήδη αναγνωρίζονται και προσαυξάνουν το αφορολόγητο ή μειώνουν το φόρο και ρωτήστε μετά όποιον υπουργό θέλετε ή μεγαλο-μικρο-δημοσιογράφο να σας εξηγήσει με ποιο τρόπο θα μαζέψετε 3 ή 6 χιλιάδες ευρώ σε αποδείξεις από τις υπόλοιπες δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται σήμερα (σούπερ μάρκετ, ένδυση, υπόδηση, χασάπηδες κλπ) και μετά …φτύστε τον ή γιαουρτώστε τον και κρατείστε τη απόδειξη του γιαουρτιού.
Και κλείνω εδώ γιατί αν προχωρήσω να ρωτήσω πως θα «χτίσουν» το αφορολόγητο ένα ζευγάρι έγγαμων μισθωτών τα εισοδήματα των οποίων φορολογούνται χωριστά και άρα θα πρέπει να προσκομίσουν το ελάχιστο ύψος αποδείξεων επί 2 γιατί φοβάμαι πως θα φτύσετε κι εμένα.

Πιστεύω λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν θα επιμείνει στη σύνδεση αφορολόγητου με αποδείξεις γιατί αυτό είναι απάτη και οδηγεί σε υπερφορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων και οι προτροπές να ζητάμε αποδείξεις γίνεται μόνο για την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης κάτι που είναι σωστό.
Όχι όμως και να τρελάνουν τον κόσμο υπουργοί και δημοσιογράφοι… με το σαφάρι των αποδείξεων.
monahikoslikos

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τη νέα έκδοση του xls από το ΕΛΚΕΤΕΠ για την καταγραφή και τον υπολογισμό των αποδείξεων σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες των οικονομικών υπηρεσιών μπορείτε να κατεβάσετε από το παρακάτω link:

http://www.box.net/shared/91ih06l4lk

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails