Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Αντίστροφη μέτρηση για γνωμοδότηση ΕΕ.


Επιμένουν οι πληροφορίες για ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με όρους φωτιά.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή ότι δεν αποκλείονται μέτρα βοήθειας στη χώρα μας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει από κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά από θεσμούς όπως είναι το ΔΝΤ ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στον κυριακάτικο Τύπο οι πληροφορίες γύρω από αυτό το ενδεχόμενο και το παρασκήνιο είναι πάρα πολλές. Ολες θεωρούν πιθανή την ανάληψη δράσης από τις ευρωπαϊκές αρχές για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Τα σενάρια που παρατίθενται για το σχέδιο διάσωσης είναι η έκδοση ευρωομολόγου, κάποιες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία να ενεργήσουν ως εγγυήτριες δυνάμεις ενός ελληνικού δανεισμού, να αγοράσει ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, να διοχετευτούν κονδύλια με τη μορφή δανείου από κοινοτικά ταμεία.... Παράλληλα, επισημαίνεται πως η όποια κοινοτική βοήθεια δοθεί, αυτή δεν θα προσφερθεί χωρίς προηγουμένως να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και άλλα πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχει επίβλεψη «ώστε τα μέλη της ευρωζώνης να σέβονται τις υποχρεώσεις τους». «Η Ελλάδα σαφέστατα δεν τίμησε αυτές τις αρχές» και η χώρα πρέπει τώρα να πραγματοποιήσει «βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Την προσεχή Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα παραπεμφθεί στο Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να εγκριθεί.

Πληροφορίες επιμένουν ότι στο κείμενο θα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμα και άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα ανακοινώσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα «απόρριψης» του Προγράμματος.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails