Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ενημερωτική εκστρατεία της ΕΕ για την υγιεινή διατροφή.


Η ενημερωτική εκστρατεία της ΕΕ για την υγιεινή διατροφή με τίτλο η «Τρελοπαρέα της Γεύσης», περιόδευσε με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα σε 173 σχολεία ανά την Ευρώπη, οργανώνοντας κουίζ και διάφορα παιχνίδια, προκειμένου να διαφωτίσει τα παιδιά για την ανάγκη συνετών επιλογών διατροφής. Η εκστρατεία είχε εγκαινιασθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 από την Επίτροπο Mariann Fischer Boel, αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.

Περίπου 17 000 παιδιά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις των περιοδειών, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου• εκεί ενημερώνονταν για τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Χιλιάδες ακόμη ενημερώνονται μέσω του διαδραστικού δικτυακού τόπου «Η Τρελοπαρέα της Γεύσης»', που αποτελεί τώρα το επίκεντρο της διαφωτιστικής εκστρατείας «Φαγητό, Ποτό, Κίνηση»....Με πρωτοβουλία της επιτρόπου Marianne Fischer Boel, η περιοδεύουσα ομάδα επισκέφθηκε το Βέλγιο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Οι δραστηριότητες απευθύνονταν στις ηλικιακές ομάδες των 8-12 ετών και περιελάμβαναν μια εισαγωγική περιγραφή της ανάγκης για υγιεινή διατροφή• ακολουθούσαν ομαδικά παιχνίδια, καθώς και μια εισαγωγή στον δικτυακό τόπο της «Τρελοπαρέας της Γεύσης». Οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά θετικές, αφού τα σχολεία χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις ενδιαφέρουσες, ενημερωτικές και διαδραστικές.

Μολονότι οι εκδηλώσεις και τα παιχνίδια τερματίστηκαν για φέτος, οι δικτυακοί τόποι γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Πρωταγωνιστές της «Τρελοπαρέας της Γεύσης», όπως ατίθασα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με τη μορφή κινούμενων σχεδίων, διηγούνται τη δική τους ιστορία για να περάσουν το ίδιο μήνυμα σε ένα νεαρό ακροατήριο–τρώγε καλά τώρα, για να είσαι υγιής αργότερα–ενώ το Κυνήγι του Θησαυρού μοιράζει βραβεία σε τυχερούς συμμετέχοντες.

Η εκστρατεία για υγιεινή διατροφή θα εξελιχθεί παράλληλα με τα προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία και διανομής γάλακτος στα σχολεία της ΕΕ – σημαντικές πρωτοβουλίες με τις οποίες επιδιώκεται να υιοθετήσουν τα παιδιά ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο και να αποκτήσουν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες.

Από πρόσφατη έρευνα της σειράς Ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων «συμφωνούν απολύτως» ότι «φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα υπέρβαρα παιδιά σε σύγκριση με τον προ πενταετίας αριθμό τους». Στην ΕΕ, πράγματι, περίπου 22 εκατ. παιδιά είναι υπέρβαρα και, μεταξύ αυτών, 5 εκατ. είναι παχύσαρκα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails