Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Nasa: Η περασμένη δεκαετία ήταν η πιο θερμή για τον πλανήτη


Η περασμένη δεκαετία ήταν η θερμότερη του πλανήτη από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε άρχισαν να τηρούνται αρχεία θερμοκρασιών, υποστηρίζει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa.

Το 2009 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά από το 1880, όταν ξεκίνησε η καταγραφή και επιστημονική ανάλυση των θερμοκρασιών, σημειώνει εξάλλου το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών Γκόνταρντ της Nasa (GISS). Το 2008 πάντως ήταν η πιο κρύα χρονιά της δεκαετίας, κάτι που οφείλεται στο φαινόμενο Λα Νίνια. Όταν όμως η επίδρασή του άρχισε να μειώνεται, η θερμοκρασία ανέβηκε σε επίπεδα-ρεκόρ.

Το 2005 κρατάει ακόμη τα "σκήπτρα" της θερμότερης χρονιάς. Πολύ θερμά έτη ήταν επίσης το 1998, το 2002, το 2003, το 2006 και το 2007. "Παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις από τη μια χρονιά στην άλλη, λόγω της εναλλασσόμενης επίδρασης των ρευμάτων του Ειρηνικού Ωκεανού, του (θερμού) Ελ Νίνιο και του (ψυχρού) Λα Νίνια", εξήγησε ο διευθυντής του GISS, Τζέιμς Χάνσεν...."Όταν όμως βγάζουμε το μέσο όρο των θερμοκρασιών ανά πενταετία ή δεκαετία, βλέπουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται αδιάκοπα", υπογράμμισε.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails