Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Φέσια-σοκ στoν τουρισμό της Κρήτης!


Χρέη εκατομμυρίων ευρώ, αφήνουν σε ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων της Κρήτης, τουριστικά πρακτορεία, κυρίως βρετανικών συμφερόντων που πτωχεύουν τα τελευταία χρόνια, ενώ αυτές τις ημέρες “βάρεσε κανόνι” ένα ακόμη πρακτορείο που διακινεί Ιρλανδούς τουρίστες και οφείλει σε επιχειρηματίες της Κρήτης περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων είναι σε απόγνωση, αφού δεν γνωρίζουν αν θα εισπράξουν τα χρήματά τους, ενώ σημειώνουν ότι οι οργανωμένες και μαζικές κινήσεις των ιδιοκτητών μικρών κυρίως συγκροτημάτων, είναι πλέον μονόδρομος...“Φέσι” ύψους εκτατομμυρίων ευρώ έχουν αφήσει τα τελευταία χρόνια τουριστικά πρακτορεία κυρίως Βρετανικών συμφερόντων ενώ αυτές τις ημέρες στην τουριστική αγορά κυκλοφόρησε η πληροφορία ενός ακόμη πρακτορείου που διακινεί τουρίστες από την Ιρλανδία που “βάρεσε κανόνι” ενώ έχει οφειλές σε Κρητικούς ξενοδόχους (από το 2007) που φθάνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Το πρακτορείο Golden Sun, με έδρα το Λονδίνο, δραστηριοποιείται κυρίως σε Ελλάδα, Κροατία Κύπρο και Πορτογαλία και πέρυσι μετέφερε στη χώρα μας 250.000 Βρετανούς τουρίστες, ενώ φέτος διακίνησε 150.000.

Στο μεταξύ οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων βρίσκονται σε απόγνωση, διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβουν τα χρήματα που τους οφείλει το τουριστικό πρακτορείο που κηρύχτηκε σε πτώχευση. Στην Κρήτη και ειδικά στις περιοχές Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα και Γούβες εκτιμάται ότι 40-50 ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων έχουν υποστεί οικονομικές ζημιές που υπολογίζονται περίπου σε 9 εκατ. ευρώ.
Η Βρετανική Τουριστική εταιρεία Libra Holidays αφήνει ακάλυπτους τους επιχειρηματίες κυρίως μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Την ίδια χρονιά εξαγοράζεται από την Allbury Travel Group. Αργότερα η νέα εταιρεία ανακοινώνει την τακτοποίηση μέρους από τους εκκρεμείς λογαριασμούς (το 50% του υπολοίπου ή το 1/3 του συνολικού ποσού σε τρεις δόσεις μία ανά χρόνο), πιέζοντας συγχρόνως τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν νέα συμβόλαια με μειωμένες τιμές. Ορισμένοι συνάπτουν νέες συμφωνίες μη έχοντας εναλλακτική λύση.

12/09/2008: Σε αναγκαστική Διαχείρηση η Τουριστική Βρετανική εταιρεία XL Leisure Group τον Σεπτέμβριο του 2009.

μαζί της συμπαρασύρει τις:

XL Leisure Group, XL Airways UK, Excel Aviation, Explorer House, Aspire Holidays, Freedom Flights, Freedom Flights (Aviation), The Really Holiday Company, Medlife Hotels, Travel City Flights Limited και Kosmar Villa Holidays.
Στην Κρήτη και ειδικά στις περιοχές Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα, Γούβες, Ρέθυμνο, Γεωργιούπολη, Παλαιώχωρα, Αγ. Νικόλαο, Ελούντα και Μακρύ Γιαλό εκτιμάται ότι 80-90 ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων έχουν υποστεί οικονομικές ζημιές που υπολογίζονται περίπου σε 2,5 εκατ. ευρώ.
Η αποτυχία του Allbury Travel Group το Δεκέμβριο του 2009 σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής

Η θλιβερή αλλά και όχι απρόσμενη διάλυση της Allbury Travel Group σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Καθιερωμένα εμπορικά ονόματα όπως η Libra Holidays, Argo Holidays και Jetlife συμπαρασύρονται, μετά από 35 χρόνια στο κλάδο ταξιδίων του Ηνωμένου Βασιλείου,σε πτώχευση. Εταιρία η οποία είναι εγγεγραμμένη στον υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο στίς Βρετανικές Παρθένες Νήσους (Ofsor).

Λίγες μέρες νωρίτερα είδαμε επίσης την διάλυση της αεροπορικής εταιρείας και ταξιδιωτικού πράκτορα Globespan Group. Μία σαφής σχέση μεταξύ των δύο είναι ο ρόλος της πιστωτικής κάρτας E-clear, το οποίο επίσης ενέκρινε για διάφορες άλλες αποτυχημένες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η XL, Zoom Flights και Sky Europe. Έχει ευρέως αναφερθεί ότι ο ιδιοκτήτης της E-clear ειναι επίσης ο κύριος μέτοχος της Allbury Travel Group, η ποία επίσης έχει κατηγορηθεί από τον υπουργό οικονομικών της Σκωτίας για την παρακράτηση κεφαλαίων της Globespan Group.
Αυτά είναι ένα μέρος από πρακτορεία ταξιδίων που πτώχευσαν το τελευταίο διάστημα.

Ολοένα και περισσότερο οι επιχειρηματίες του κλάδου διερωτώνται που είναι η πολιτεία. Είμαστε ακάλυπτοι σε τέτοιου είδους φαινόμενα, δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να προστατεύει τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. Τουριστικές εταιρείες πτωχεύουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Μ. Βρετανία, επανέρχονται στην αγορά με άλλη ονομασία κλπ.
patris.gr

3 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Είναι καιρός, νομίζω, περιοχές σαν την Κρήτη να ασχοληθούν με πιο παραγωγικές ασχολίες .
Το sun-sex-sea δεν έχει μακροπρόθεσμο όφελος πλέον, ενώ όλα αυτά τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα παρά θιν'αλός, με πισίνα σε κάθε δωμάτιο και λοιπές χλίδες, καταστρέφουν το περιβάλλον, ρυπαίνουν και ξοδεύουν απίστευτες ποσότητες πολύτιμου νερού.
Πιο χρήσιμο θα είναι να συζητήσουν τα προβλήματα της απερήμωσης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που κάποια στιγμή θα τους απειλήσουν σοβαρά.
Δυστυχώς, όμως, 30 χρόνια τώρα μάθαμε μόνο να πλουτίζουμε χωρίς κόπο και, κυρίως, χωρίς καν κοινή λογική!

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝ ΠΑΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ Ή ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΠΡΙΝ ΦΥΓΩ;;; ΘΑ ΜΕ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΩ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1-2 Ή 6 ΜΗΝΕΣ; ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.ΚΑΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΕΛΟΣ..
ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕΣ 200 ΑΤΟΜΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;;
ΩΡΑΙΑ ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ 200 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ 200 ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ..ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΩ ΑΤΟΜΑ ΩΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΑΙΖΟΝ..ΜΕΤΑ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΞΟΦΛΗΣΗ!!!ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ..ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ..ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ...ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!!!!
ΑΛΛΑ ΗΘΕΛΕΣ ΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΘΕΣ ΤΑ ΣΥΝΤΕΚΝΟΙ..
A.S soustom

busy bee είπε...

Καλημέρα Λωτοφάγε!
"Δυστυχώς, όμως, 30 χρόνια τώρα μάθαμε μόνο να πλουτίζουμε χωρίς κόπο και, κυρίως, χωρίς καν κοινή λογική!"...
Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.
Ωρα καλή.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails