Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Στα όρια της φτώχειας το 14% των Γερμανών.


Περίπου το 14% του πληθυσμού της Γερμανίας, ιδιαίτερα οι μονογονεϊκές και οι πολυμελείς οικογένειες, όπως και οι νέοι, βρισκόταν το 2008 στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι το 2008 αυξήθηκε κατά ένα τρίτο ο αριθμός των Γερμανών που βρίσκεται στο όριο της φτώχειας σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

Όπως επισημαίνεται εξάλλου από τα στοιχεία της έρευνας αυτής του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών (DIW), περίπου 11,4 εκατομμύρια από τα περίπου 82 εκατομμύρια κατοίκους που έχει η πρώτη οικονομία της Ευρώπης απειλούνταν το 2008 από τη φτώχεια. Δηλαδή είχαν εισόδημα χαμηλότερο του 60% του μέσου όρου στη Γερμανία.

"Οι νεαροί ενήλικες και τα νοικοκυριά με παιδιά είναι αυτά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα", σημειώνει ο Μάρκους Γκράμπκα, ο οποίος συνέταξε μαζί με άλλους την έκθεση που στηρίχθηκε στα στοιχεία της έρευνας αυτής, η οποία δείχνει εξάλλου ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 19-25 ετών ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2008....Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από την καθυστερημένη είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας των νέων και την τάση να εγκαταλείπουν την οικογένεια νωρίτερα απ' ό,τι συνηθιζόταν πριν από 10 χρόνια, προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία στηρίχθηκε σε δεδομένα που αφορούν περισσότερα από 10.000 γερμανικά νοικοκυριά.

"Σε σχέση με το 1998, ο κίνδυνος να βυθιστούν στη φτώχεια οι πολυμελείς οικογένειες αυξήθηκε σημαντικά μολονότι η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών και της χορήγησης αμειβόμενης γονικής άδειας άμβλυνε την εξέλιξη αυτή", κρίνει ο Γιόαχιμ Φρικ, άλλος συντάκτης της έκθεσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος που διατρέχουν τα νοικοκυριά να βυθιστούν στη φτώχεια ανέρχεται σε 22% για αυτά που έχουν τρία παιδιά και σε 36% για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω.

Όμως τον μεγαλύτερο κίνδυνο, πάνω από 40%, διατρέχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Τέλος σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στην καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι ηλικιωμένοι. Για τους ανθρώπους στην κατηγορία αυτή ο κίνδυνος να περάσουν το κατώφλι της φτώχειας είναι κάτω του μέσου όρου. Ωστόσο μετά τα 75 η απειλή αυτή ξαναφτάνει τον μέσο όρο λόγω του μεγάλου αριθμού των χηρευόμενων γυναικών που έχουν χαμηλά εισοδήματα, εξηγούν οι ερευνητές.

Το ετήσιο μέσο ακαθάριστο εισόδημα ενός Γερμανού με πλήρη απασχόληση ανερχόταν σε 41.509 ευρώ το 2008, σύμφωνα με το επίσημο γραφείο στατιστικών μελετών (Destatis).
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails