Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Μαύρη χρονιά για τον τουρισμό της Κρήτης.


Η φετινή τουριστική περίοδος θα μείνει στην ιστορία, ως μια χρονιά ορόσημο -δυστυχώς με αρνητικό πρόσημο για το τουριστικό μας προϊόν- ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης. Αυτό επισημαίνουν τουριστικοί παράγοντες του Ηρακλείου, οι οποίοι και αρχίζουν να εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία του τουριστικού μας προϊόντος στο νησί και ειδικότερα στην Ανατολική Κρήτη.
Παράλληλα, τονίζουν ότι θα είναι… ευχής έργο να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε φέτος τα μεγέθη εισερχόμενου τουρισμού του 2009, οπότε και καταγράφηκε πτώση στις αφίξεις της τάξης του 11% και μείωση του συνολικού τζίρου κατά 15% στις ξενοδοχειακές μονάδες, λόγω των μεγάλων αναγκαστικών εκπτώσεων στα πακέτα... Ως συνέπεια των παραπάνω, να διατίθενται ήδη για το μήνα Απρίλιο πακέτα διακοπών στην Ανατολική Κρήτη με πρωτόγνωρες εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και τα 15 με 20 ευρώ ανά διανυκτέρευση (!) σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων.
«Παράλληλα, άλλο ένα αρνητικό στοιχείο της φετινής σεζόν θα είναι ότι θα δούμε πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα 4 και 5 αστέρων να αλλάζουν χέρια και πάνω από το 60% των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων να κινδυνεύουν να μην ανοίξουν καθόλου ή όσες τολμήσουν να ανοίξουν θα αρκεστούν αποκλειστικά και μόνο σε έλληνες πελάτες. Θα δούμε να περνάνε ξενοδοχεία σε χέρια του εξωτερικού, τα οποία την τελευταία διετία-τριετία γονάτισαν, λόγω του υψηλού τραπεζικού δανεισμού τους».... Σαφής εικόνα για την πορεία της τουριστικής χρονιάς στο νησί θα υπάρξει αναμφισβήτητα στις δυο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις «βαρόμετρο», στο Βερολίνο στις αρχές Μαρτίου και αμέσως μετά της Μόσχας οπότε και αναμένεται να μετρήσουμε με σαφήνεια τις δυνάμεις μας, οι οποίες ωστόσο από τώρα γνωρίζουμε ότι θα έχουν για δεύτερη χρονιά αρνητικό πρόσημο.
«Προς το παρόν, όμως, επαναλαμβάνω ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, καθώς όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης είναι κάτω κατά 15%-20%. Από την άλλη πλευρά, έχουμε και το μεγάλο ανταγωνιστή που λέγεται "Τουρκία", που με τα πολύ φθηνά πακέτα που προσφέρει έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη τουριστική μερίδα από τη Ρωσία σε επίπεδο Ευρώπης, που σημαίνει ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση Ρώσων τουριστών σε Κρήτη αλλά και Χαλκιδική».
Ο κ. Μυλωνάκης επισημαίνει μάλιστα ότι φέτος η Τουρκία… αλλά και τα επόμενα χρόνια θα οδηγεί το τρένο του τουρισμού στην Ευρώπη, ενώ εμείς θα συνεχίζουμε να απέχουμε από αυτό… παρασάγγας.
Η απώλεια μεριδίου από τη μεγάλη Ρωσική τουριστική αγορά για την Κρήτη και ευρύτερα τον Ελλαδικό χώρο οφείλεται και από ένα άλλο γεγονός που έχει να κάνει με τη γραφειοκρατική έκδοση της βίζας. Όπως εξηγεί ο κ. Μυλωνάκης, η Τουρκία πρόσφατα κατήργησε την έκδοση βίζας για τους Ρώσους πολίτες, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την περαιτέρω προσέλκυση Ρώσων τουριστών στη γειτονική χώρα.
«Εμείς τη διατηρούμε, λόγω κοινοτικής μας υποχρέωσης, αλλά από χρονιά σε χρονιά αυξάνουμε το κόστος έκδοσης της και, από την άλλη, η γραφειοκρατία κάνει και πάλι το… «θαύμα» της, αφού απαιτούνται 4 και 5 ημέρες για την έκδοσή της. Αντίθετα, στην Κύπρο η διαδικασία έχει απλουστευτεί και γίνεται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο και αυτό σημαίνει έκδοση μέσα σε 24 ώρες. Η Κύπρος σήμερα επίσης προσελκύει ένα μεγάλο ποσοστό Ρώσων τουριστών, λόγω της εύκολης διαδικασίας στην έκδοση βίζας».
tolmi.gr

2 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Ελπίζω σε σύντομη ανάρρωση της Κρήτης, την οποία αγαπώ ιδαίτερα.

Καλημέρα
:-)

Ανώνυμος είπε...

Αρχίσαμε την τρομοκρατία πάλι??
Άντε να βγάλουμε τα μάτια μας πάλι..
Χάρη κάνετε στους μεγαλομαφιόζους τουριστικούς πράκτορες.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails