Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin.


Δευτέρα και Τρίτη αναμένεται να εξειδικευτούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία. Οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν στα συμβούλια του Eurogroup και του Ecofin, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τα συμβούλια θα επικυρώσουν τις συστάσεις της Κομισιόν για την ένταξή μας στην πιο σκληρή επιτήρηση με μηνιαίες αξιολογήσεις και εξάμηνες αναθεωρήσεις. Θα τονίσουν ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Επίσης, θα συζητήσουν τι μορφή θα λάβει, αν χρειαστεί, η δράση, που υποσχέθηκαν να αναλάβουν για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

Κρίσιμο χρονικό διάστημα θεωρείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρώτη της αξιολόγηση για την εφαρμογή των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αν υπάρξουν αποκλίσεις, θα προταθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.... Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, αναφέρουν ότι Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη ράψει κοστούμι με «φρέσκα» μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν πάγωμα προσλήψεων-μισθών και ανατροπές στους κανόνες εργασίας (ενίσχυση ελαστικών μορφών) με αλλαγές στο καθεστώς απολύσεων, περικοπή του 14ου μισθού, κατάργηση του επιδόματος αδείας, αύξηση της φορολογίας μέσω των συντελεστών του ΦΠΑ.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει στην εφημερίδα Le Temps της Γενεύης ότι η ευρωομάδα θα συνδράμει την Ελλάδα, εφόσον αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Αν οι αγορές εξακολουθούν να μην κατανοούν το μήνυμα μας, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να συνδράμουμε την Ελλάδα. Πάντως, αυτή η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μονομερής, αλλά αφορά μία αμοιβαία δέσμευση. Οι Έλληνες θα πρέπει να πράξουν αυτό που είναι αναγκαίο και οι χώρες του Eurogroup θα ενεργήσουν αναλόγως», λέει χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρει πως «οποιαδήποτε μορφή λάβει μία βοήθεια προς την Ελλάδα, θα πρέπει να διακρίνεται από συνέπεια, αποφασιστικότητα και συντονισμό εντός της ευρωζώνης. Οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιηθεί θα είναι εργαλείο αλληλεγγύης και όχι γενναιοδωρίας, θα συνοδεύεται από όρους και δεν θα δοθεί δωρεάν». Παράλληλα, τονίζει ότι «οι αγορές συμπεριφέρονται με υπερβολή και κερδοσκοπούν στην πιθανότητα μη αντίδρασης της ευρωζώνης. Διαπράττουν λάθος. Δεν θα αφήσουμε να πέσει η Ελλάδα».

Οι πολίτες σε ποσοστό 60,7% θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, για να βγει η χώρα από την κρίση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΑLCO για το Πρώτο Θέμα. Το 65% πιστεύει ότι ήταν απαραίτητα τα μέτρα, ενώ το 41,1% τα κρίνει ανεπαρκή. Επίσης, το 51,3% υποστηρίζει ότι αποφασίστηκαν καθυστερημένα.Στο Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και το ΣΚΑΙ, το 80% εκτιμά ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι περίοδος απεργιακής έντασης και κοινωνικών συγκρούσεων.

«Η κοινή γνώμη εγκρίνει τις οδυνηρές συνέπειες από την προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Και στην ερώτηση αν πάμε σε Εξεταστική Επιτροπή για τα στοιχεία της Στατιστικής, απαντά: «Θα έλεγα ότι η Εξεταστική πρέπει να χρησιμοποιείται σε έσχατη ανάγκη. Ομως πρέπει να μάθουμε γιατί η Στατιστική έδινε συστηματικά εσφαλμένες πληροφορίες στην ΕΕ. Το έκαναν από πατριωτισμό; Το έκαναν γιατί κάποιος τους υποχρέωνε;».

Η Βάσω Παπανδρέου εκτιμά, μιλώντας στη Real News, ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στα μέτρα για την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν επιχειρήσεις και να υπάρχει κίνδυνος έκρηξης της ανεργίας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails