Μια εναλλακτική λύση στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης – αν και «ακραία και απίθανη», όπως παραδέχεται – από τη δημοσιονομική κρίση, διατυπώνει από τις σελίδες του NEW STATESMAN και σε εκτενή ανάλυσή του υπό τον τίτλο “Germany should jettison the euro”, ο διακεκριμένος οικονομολόγος, David Blanchflower, Καθηγητής
Οικονομικών στο Dartmouth College του New Hampshire και του Πανεπιστημίου του Sterling.
Μια λύση, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, θα ήταν να εγκαταλείψει η Γερμανία την ευρωζώνη και να γυρίσει στο μάρκο. Εάν το πράξει, η αξία του νομίσματός της θα ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου, του γεν και της στερλίνας (κάτι που δε θα συνέβαινε εάν η Γαλλία εγκατέλειπε την ευρωζώνη και επέστρεφε στο φράγκο).
Η επανεγκαθίδρυση του μάρκου, δε θα βοηθούσε μόνον τους Έλληνες, αλλά και τους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς, ακόμα και τους Βρετανούς – καθώς η στερλίνα πιθανότατα θα συναλλασσόταν σε χαμηλότερο τιμή έναντι του μάρκου από όσο έναντι του ευρώ....«Εάν λοιπόν οι Γερμανοί έφευγαν με το ένα μάρκο να ισοδυναμεί με ένα ευρώ, το μάρκο θα ανατιμάτο και, στην ουσία, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα υποτιμούσαν, με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να είναι πιο ελκυστικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξαγωγικό τομέα», εξηγεί ο Blanchflower.
Ο συγγραφέας της ανάλυσης κάνει μακρά αναφορά στο Ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Γιώργου ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ χρειάζεται να πωλήσει εφέτος χρέος ύψους 53 δισ. ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ.
Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να το κάνει και σε τι τιμή, ενώ ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι πολλά δισ. ευρώ, είναι κρυμμένα εκτός των επισήμων στατιστικών στοιχείων.
Ο Blanchflower επικαλείται άρθρο του οικονομολόγου του Harvard Martin Feldstein που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στους Financial Times και στο οποίο ο καθηγητής πρότεινε να αποσυρθεί η Ελλάδα προσωρινά από την ευρωζώνη – «να πάει διακοπές», όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει - να επιστρέψει στη δραχμή και να ενταχθεί αργότερα εκ νέου στην ευρωζώνη, με
χαμηλότερη και πιο ανταγωνιστική τιμή.
Ο Βρετανός αναλυτής συμφωνεί με τη γνώμη του συναδέλφου του και τονίζει ότι, αυτή η λύση, ηχεί πολύ καλύτερη από όλες τις υπό εξέταση εναλλακτικές λύσεις περί αυστηρότατων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, αύξησης της φορολογίας και υψηλότερου ποσοστού ανεργίας.
Στο σημείο αυτό, αναφέρεται στις απεργίες και τις αντιδράσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι υπάρχει φόβος αυτές να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Κάνει επίσης μνεία των άλλων εναλλακτικών λύσεων για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, όπως η παροχή βοήθειας από τους Γερμανούς, στο πλαίσιο του φημολογούμενου πακέτου των 25 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι ο Blanchflower είναι εκ των πρωταγωνιστών της συλλογής υπογραφών στην επιστολή που συνέταξαν και συνυπέγραψαν 58 κορυφαίοι οικονομολόγοι και δημοσιεύτηκε στους Financial Times.
Στην επιστολή εκείνη υποστήριζαν ότι, η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι μεν απαραίτητη για να επανέλθουν τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας σε βιώσιμη τροχιά, αλλά ότι το «timing” των μέτρων που απαιτούνται γι αυτό, πρέπει να εξαρτηθεί από τη δυναμική της ανάκαμψης. Ο Blanchflower διατέλεσε, επίσης, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας στα 2006-2009 και τάσσεται εναντίον της ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ.
http://tvxs.gr/node/53043
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου