Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Παρακολουθώντας αγνώστους online:"chatroulette"

Κάποιος που περνάει μία ανιαρή μέρα στη δουλειά μπορεί να περάσει το χρόνο του παρακολουθώντας από την οθόνη του υπολογιστή του έναν άνθρωπο να χορεύει γύρω-γύρω σε ένα δωμάτιο, φορώντας μία μάσκα φυσικού αερίου και την αμερικανική σημαία τυλιγμένη γύρω του. Ο χαρούμενος κύριος μπορεί να ανταποδώσει το βλέμμα. Αν αντιληφθεί πως ο βαριεστημένος κύριος δεν γελά μαζί του, ίσως παρεξηγηθεί. Με ένα κλικ στον υπολογιστή του μπορεί να συνεχίσει την παράστασή του για κάποιον άλλο. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο βαριεστημένος από το γραφείο του. Ωστόσο, το επόμενο βίντεο μπορεί να αποδειχτεί πιο βασανιστικό...

Αλληλεπιδράσεις, όπως αυτές, είναι το σήμα κατατεθέν της ολοένα και πιο δημοφιλούς διαδικτυακής σελίδας ChatRoulette. Η διαδικτυακή τοποθεσία είναι μια πλατφόρμα για ζωντανές πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με εντελώς αγνώστους, με λίγους κανόνες και επίσης λίγες κατευθυντήριες γραμμές. Στηρίζεται στο γνωστό ανώνυμο online chatting, προσθέτει web cams και επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Δεν χρειάζεται όνομα χρήστη, προφίλ ή συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής, υπάρχει μία άμεση σύνδεση σε ένα stream αγνώστων από όλο τον κόσμο. Αν βαρεθείς αυτό που βλέπεις, μπορείς να κάνεις κλικ στο κουμπί «Next» και κάποιος άλλος θα σε περιμένει στην οθόνη σου.... Είτε πρόκειται για ηδονοβλεψία, είτε για περιέργεια, είτε για απόλυτη πλήξη, είτε όλα μαζί, υπάρχει κάτι το περίεργα εθιστικό με το ChatRoulette. Η ιστοσελίδα, «έκανε πρεμιέρα» το Νοέμβριο και το site έχει ήδη περισσότερα από 10.000 άτομα συνδεδεμένα, ανά πάσα στιγμή. Ο χρήστης μπορεί να περάσει ατελείωτες ώρες συνδεδεμένες χωρίς να πέσει πάνω στο ίδιο πρόσωπο δεύτερη φορά.

Παρότι η ιστοσελίδα ονομάζεται ChatRoulette, ελάχιστο πραγματικό chat διαδραματίζεται εντός της τοποθεσίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, κάθε αλληλεπίδραση δεν διαρκεί περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα καθώς ένας από τους δύο χρήστες ή και οι δύο πατήσουν την επιλογή «next». Οι γυναίκες και οι «γελοίοι» φαίνεται να είναι αυτοί που βάζουν τους χρήστες στη διαδικασία να τους κρατήσουν στις οθόνες τους. Φαίνεται δε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών ανήκουν στο αντρικό φύλο.

Όσο διασκεδαστικό κι αν ακούγεται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι χρήστες να αντιμετωπίσουν κάτι ανησυχητικό. Ο κίνδυνος αυτός κάνει το ChatRoulette έναν ιστιοτόπο αναμφισβήτητα μη ασφαλή για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες στην περίπτωση που αποφασίσουν να σερφάρουν από το χώρο εργασίας τους. Από την πλευρά της, η ChatRoulette έχει μία ανάρτηση ότι ο χώρος προορίζεται μόνο για χρήστες ηλικίας άνω των 16 χρόνων και παρέχει κι ένα link για να μπορούν οι χρήστες να αναφέρουν τυχόν προσβλητικά περιστατικά. Ωστόσο, δεν υπάρχει bouncer που να απαγορεύει την είσοδο στους ανήλικους και επιπλέον την ώρα που ένας χρήστης αναφέρει κάτι προσβλητικό, έχει ήδη δει περισσότερα απ’ όσα θα ήθελε. Η ChatRoulette είναι ένα site που δεν αφήνει πολλά στην φαντασία...

...αυτό, ωστόσο που αποτελεί μυστήριο είναι ποιος ακριβώς είναι ο δημιουργός της. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times, ο έφηβος Andrey Ternovskiy, από τη Μόσχα, εμφανίστηκε ως ένας από τους ιδρυτές του. Ο Ternovskiy υποστηρίζει ότι κωδικοποίησε το site ο ίδιος ενώ η προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια και τους φίλους του. Πλέον η ιστοσελίδα αυτοχρηματοδοτείται μέσω διαφημίσεων που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης. Ποιο είναι το επόμενο βήμα για τον 17χρονο; Περισσότερα «περίεργα» updates για την ChatRoulette, και ίσως ένα ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό. Ο Ternovskiy δήλωσε στους Times ότι ποτέ δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ αλλά ότι τώρα ίσως του δοθεί η ευκαιρία καθώς η δημιουργία του έχει προσελκύσει την προσοχή αμερικανικών επιχειρηματικών κεφαλαίων.
http://tvxs.gr/node/52496

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails