Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Γιατί βάζουν νερό... στη μπύρα τους οι Γερμανοί;

Γράφει η Γιώτα Ηλιού
Θα έχετε ακούσει τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η δύναμη, το πλεόνασμα που εμφανίζει η γερμανική οικονομία, που την καθιστά νούμερο ένα οικονομία της Ευρώπη, οφείλεται στον υπερσπάταλο νότο.

Στο παρατεταμένο «καλοκαίρι» του καταναλωτισμού που βίωσε το «Club Mediterrane», που προς τιμή και χάρη του φθηνού δανεισμού που μας πρόσφερε το ευρώ, «εμείς στο νότο, καταναλώσαμε και καταναλώσαμε και καταναλώσαμε»...

Όχι πως έχουν άδικο. Αρκεί να σας θυμίσω ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια – από το 1980, έως το 2010 – η Ελλάδα έχει δανειστεί περί τα 300 δις. ευρώ και έχει λάβει υπό τη μορφή επιδοτήσεων, επιπλέον 47 δις. ευρώ. Που πήγαν αυτά τα χρήματα; Βλέπε: αυτοκίνητα, μεζονέτες, εξοχικά, ρούχα ταξίδια κι άλλες «αναπτυξιακές» δράσεις.

Το ερώτημα είναι: ποιός παρήγαγε αυτά τα προϊόντα, άρα ποιός καρπώθηκε τα τεράστια οφέλη της υπερκατανάλωσης των τεσσάρων «αμαρτωλών» χωρών του νότου;

Τώρα είναι που πρέπει να δείξουμε με το δάχτυλο προς το βορρά....Έρχεται στην Αθήνα, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ, ο οποίος θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας και αφού λιαστεί το προσωπάκι του, θα διατυπώσει τις επιφυλάξεις του για τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης (-0,3%) της ελληνικής οικονομίας, καθώς «εκεί στο βορρά» θεωρών – καλώς - ότι η ύφεση θα αγγίξει το 2% περίπου. Αισιόδοξοι ως

Έτσι, λοιπόν, θα ζητήσει σκληρότερα μέτρα. Λιτότιτα. Εγκατάλειψη κεκτημένων.
Να σφύξουμε κι άλλο το ζωνάρι. Αν, όμως, περιοριστεί η ζήτηση στις χώρες του νότου, τότε, τί θα γίνει η Γερμανία;
Να αντικαταστήσει τις αιχμάλωτες αγορές του ευρωπαϊκού νότου με άλλες αγορές, αλλού στον κόσμο, είναι αδύνατο στις σημερινές συνθήκες.

Άρα θα πρέπει να αντικαταστήσει τη χαμένη μεσογειακή ζήτηση με αύξηση της δικής της εσωτερικής ζήτησης. Και, συνεπώς, να αποκτήσει και αυτή μεγάλα ελλείμματα!
Τσου τσου τσου. Nien.

Εστω και για δικό της κέρδος, θα πρέπει αυτή την εβδομάδα να δούμε ένα άλλο γερμανικό πρόσωπο, το λιγότερο χαμογελαστό και προφανώς μετά το ραντεβού του Πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο(την Παρασκευή στο Βερολίνο), να σημάνει και ένα Τέλος στα σχήματα, στα σκίτσα, στις παραμορφώσεις που προτάσσουν αισθήματα...όχι γόνιμα στην παρούσα φάση.

Ήδη, από την επόμενη ημέρα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το nooz.gr, είχε επικοινωνήσει με ευρωπαίους χρηματιστές, οι οποίοι μας είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα για το τί επρόκειτο να ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες.

«Αποθεματικό 20 δις. ευρώ, προκειμένου η Ελλάδα να απεγκλωβιστεί από το υψηλό κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων στις επόμενες εκδόσεις... και βλέπουμε», είπαν έμπειροι χρηματιστές.

Μένει πλέον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα «βάλουν νερό στο... στη μπύρα τους» οι Γερμανοί.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails