Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Οι "μορφωμένες" γυναίκες πίνουν περισσότερο.


Όσο πιο υψηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο μιας γυναίκας, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι το ρίχνει στο ποτό, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Μια ανάλογη συσχέτιση ανάμεσα στην μόρφωση και την κατανάλωση αλκοόλ διαπιστώνεται και στους άνδρες, αλλά σε πολύ λιγότερο βαθμό.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες κάτοχοι πτυχίων τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ καθημερινά σε σχέση με τις λιγότερο μορφωμένες γυναίκες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Social Science and Medicine» έγινε από ερευνητές της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), υπό την Φρανσέσκα Μποργκονόβι και την Μαρία Χουέρτα.

Οι ερευνήτριες μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 10.000 39χρονων γυναικών, που είχαν όλες γεννηθεί την ίδια εβδομάδα του 1970.΅....Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο, έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πίνουν αλκοολούχα ποτά κάθε μέρα και επίσης είναι πιο πιθανό να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα αλκοολισμού. Η έρευνα κατέδειξε ότι «οι περισσότερο μορφωμένες φαίνεται να είναι αυτές που αναπτύσσουν τις πιο προβληματικές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ».

Οι ερευνήτριες θεωρούν ως πιθανές εξηγήσεις, όσον αφορά το γιατί οι πιο έξυπνες και μορφωμένες γυναίκες πίνουν περισσότερο, μια σειρά από λόγους: αργούν να κάνουν παιδιά, αναβάλλουν τις ευθύνες τους ως γονείς, εκτίθενται στην κατανάλωση αλκοόλ στα φοιτητικά χρόνια τους, έχουν πιο ενεργή κοινωνική ζωή και (νυχτερινή) διασκέδαση, εργάζονται συχνότερα σε ανδροκρατούμενα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα όπου το αλκοόλ είναι συχνό φαινόμενο κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails