Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Εταιρίες από τον Σείριο.

του Κώστα Γιαννακίδη
Παρθένοι Νήσοι. Στο βάθος δεξιά μόλις που διακρίνεται η τοπική ΔΟΥ

«Αυτές οι υποθέσεις δεν σηκώνουν καλούς τρόπους. Ξέρεις κανέναν με εταιρία από τη Λιβερία που να κάνει μεγάλες δουλειές σε σοβαρές χώρες; Οχι. Ελα όμως που εμείς έχουμε και την ελληνική ναυτιλία να δοξάζει τη σημαία της Λιβερίας ανά τον κόσμο...» Ο συνομιλητής μου γνωρίζει καλά τι συμβαίνει με τις εταιρίες από την αλλοδαπή που διατηρούν παρουσία και περιουσία στην Ελλάδα. Και κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση θα έπρεπε, έστω για λόγους εντυπωσιασμού, να εξαγγείλει μία ακραία απόφαση που θα έλεγε ότι δεν αναγνωρίζονται συναλλαγές με εταιρίες από συγκεκριμένες χώρες ή τέλος πάντων να δείξει τα δόντια της με ακραίες διαθέσεις. Εν μέρει το κάνει με την εξαγγελία για βαριά φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρίες αν και πρέπει να διευκρινίσει ποια εταιρία θεωρεί υπεράκτια και ποια όχι. Τι εννοώ;....Οι εταιρίες με έδρα την Κύπρο αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε περιβάλλον offshore, διατηρούν αρκετά από τα προνομιακά χαρακτηριστικά αυτής της εταιρικής μορφής, αλλά συνάμα αποτελούν εταιρίες με έδρα την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά συνέπεια μπορούν να δραστηριοποιούνται μια χαρά στην Ελλάδα. Να δείτε που αυτές τις ημέρες πολλές εταιρίες θα μετακομίσουν από τη Λιβερία στην Κύπρο ή θα κάνουν πράξεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Μόνο που το κακό με τη Λιβερία έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Το ίδιο και η ευρηματικότητα αυτών που θέλουν, όχι απαραιτήτως να καλύψουν παράνομα έσοδα, αλλά να εξασφαλίσουν επιχειρηματική ανωνυμία, αποφεύγοντας ελέγχους. Αξίζει τον κόπο να ελέγξει κάποιος πόσες εταιρίες αυτού του είδους συμμετέχουν σε μέσα ενημέρωσης. Και για να μην έχετε αυταπάτες (και υπερβολικές απαιτήσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς) σας δίνουμε μία γεύση από τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύονται αυτές οι δουλειές.

Μία εταιρία με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας κοστίζει 600 ευρώ και αποκτάται σε εξήντα λεπτά. Δικηγορικά γραφεία του Πειραιά σας δίνουν την εταιρία και αναλαμβάνουν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων σας. Αλλά κάνεις και πιο απλές δουλειές. Είναι χαρακτηριστικό πως δημοφιλής δικτυακός τόπος δίνει ως διεύθυνση επικοινωνίας την έδρα εταιρίας στη Μονρόβια.

Στα μητρώα, στη Μονρόβια, ως μέτοχοι της εταιρίας εμφανίζονται υπήκοοι της Λιβερίας οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι καν υπαρκτά πρόσωπα. Πρόκειται φυσικά για πρόσωπα που έναντι φιλοδωρήματος υπογράφουν τα πάντα αν και οι ελεγκτικές αρχές της χώρας απλώς δεν υφίστανται.

Οι πλέον εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει η Λιβερία είναι η κατασκευή προσώπου που δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο, πλην όμως χρησιμοποιείται για να ανοίξουν λογαριασμοί στο όνομά του. Στο ίδιο όνομα εκδίδεται και διαβατήριο το οποίο ανήκει στον πραγματικό κάτοχο του τραπεζικού λογαριασμού. Ετσι οι συναλλαγές γίνονται από άνθρωπο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Αυτός θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος για την είσπραξη μίζας από κρατικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς. Αλλωστε δεν έχει σημασία σε ποιον ανήκει μία εταιρία, αλλά ποιος έχει τους κωδικούς του τραπεζικού λογαριασμού. Οι εν λόγω υπηρεσίες προσφέρονται από δικηγορικά γραφεία τα οποία, μέχρι προ ολίγων ετών, πουλούσαν σε σχετικά καλή τιμή και ελληνικά διαβατήρια. Επίσης τα διαβατήρια της Τσεχίας, λίγο πριν την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε, είχαν πιάσει απίστευτες τιμές.

Η λύση της κυπριακής εταιρίας είναι ακριβότερη αλλά ασφαλέστερη. Μία εταιρία στην Κύπρο ιδρύεται μέσα σε λίγες μέρες με κόστος όχι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση οι πραγματικοί ιδιοκτήτες μπορούν να κρύψουν τα ίχνη τους, ενώ η εταιρία αντιπροσωπεύεται από δικηγορικό γραφείο. Η κυπριακή εταιρία υπάγεται σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στην Κύπρο, αλλά συνάμα είναι εταιρία με έδρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεπώς δεν θεωρείται υπεράκτια. Σήμερα στην πατρίδα μας προσφέρονται υπηρεσίες για την απόκτηση εταιρίας με έδρα στα νησιά Κέιμαν, η οποία αποκτά θυγατρική στην Κύπρο που θα αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα, το οποίο θα διαθέσει έναντι συμβολικού μισθώματος στον επιχειρηματία ή στον αστέρα των media που, ασφαλώς, είναι και ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Λίαν συντόμως αναμένεται να γίνουν της μόδας και εταιρίες με έδρα τις Παρθένες Νήσους που είναι Βρετανική κτήση και κατά συνέπεια έχουν «πρόσβαση» στο οικονομικό περιβάλλον της Ε.Ε.

Συμπέρασμα; Καθόλου καλό. Υπάρχουν (πάντα θα υπάρχουν) ανεξάντλητοι τρόποι για να κρυφτείς από τις αρχές και την Εφορία. Ακόμα και αν φορολογηθεί το ακίνητο που ανήκει σε λιβεριανή εταιρία, ο ιδιοκτήτης του θα το μεταβιβάσει σε μία κυπριακή ή σε μία με έδρα το Λουξεμβούργο. Θα φορολογηθεί και αυτή αγρίως; Δύσκολο. Εν ανάγκη η ύπαρξη εξωγήινης ζωής θα αποδειχθεί από τις πρώτες εταιρίες με έδρα κάποιο μακρινό αστερισμό που θα έρθουν για δουλειές στην Ελλάδα.
www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails