Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Κρατούμενοι με ραμμένα στόματα... φωνάζουν!


Τα στόματά τους έραψαν, σε μια απελπιστική προσπάθεια να εισακουστούν, αλλοδαποί κρατούμενοι στον Κορυδαλλό, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων βρίσκονται... σε αναμονή. Κι ενώ «φιλοξενούνται» στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς σε βάρος τους δεν εκκρεμεί κάποια ποινή, παραμένουν εκεί επί περίπου 2 μήνες μην έχοντας λάβει καμία απάντηση την πορεία των υποθέσεων τους.

Πρόκειται για ανθρώπους που ήρθαν από το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη το Ιράκ, οι οποίοι δεν μπορούν να απελαθούν. Από τις αρχές, ωστόσο, πραγματοποιείται έλεγχος για να επιβεβαιωθεί ότι τα στοιχεία για τη χώρα καταγωγής τους που έχουν καταθέσει ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η απόλυτη σιωπή εκ μέρους των αρχών για την εξέλιξη των αιτήσεων ασύλου τους και η απελπισία τους για τη συνεχιζόμενη παραμονή τους στη φυλακή τους ανάγκασε να τραβήξουν την προσοχή με έναν πρωτότυπο τρόπο. Πριν από 5 ημέρες αποφάσισαν να ράψουν τα στόματά τους με βελόνα και κλωστή μήπως και ακουστούν από τους αρμόδιους....Ωστόσο, τις 5 αυτές ημέρες, όπως είναι λογικό καθώς τα στόματά τους είναι κλειστά, δεν τρέφονται, παρά μόνο λαμβάνουν υγρά με καλαμάκι, το οποίο χωράει μέσα από τα ράμματα.

Ορισμένοι από αυτούς, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, έβγαλαν τα ράμματα. Άλλοι, όμως, συνεχίζουν. Εκ μέρους των αρμόδιων του Κορυδαλλού, η επίσημη απάντηση είναι ότι «δεν είναι κρατούμενοι επειδή δεν διώκονται για κάποιο αδίκημα, αλλά βρίσκονται στις φυλακές με το καθεστώς του "φιλοξενούμενου ", οπότε δεν εντάσσονται στην αρμοδιότητά τους». Από την πλευρά της αστυνομίας, από την άλλη, στις αρμοδιότητες της οποίας εντάσσονται, δεν υπάρχει καμία αντίδραση.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ζητά από την έναρξη της διαμαρτυρίας να συναντηθεί με τους αρμόδιους των φυλακών, καθώς και με τους διαμαρτυρόμενους κρατούμενους για να ενημερωθεί σχετικά, ωστόσο, μέχρι σήμερα, το ραντεβού συνεχώς αναβάλλεται. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας κατάφεραν τελικά να κλείσουν μια συνάντηση για τη Δευτέρα το πρωί.
http://tvxs.gr/node/57047

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails