Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Στο «φιλί της ζωής» από τους Αμερικανούς και Ρώσους, ελπίδα για τον τουρισμό.


Στο «φιλί της ζωής» από τους Αμερικανούς και Ρώσους τουρίστες ελπίζουν φέτος οι Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού.

Μάλιστα η αύξηση από την Ρωσία είναι της τάξης του 30%, και σ’ αυτήν συνέβαλε και η απόφαση η κυβέρνησης να χορηγεί σε Ρώσους πολίτες, βίζα πολλαπλών εισόδων (6μηνης ή 12μηνης διάρκειας), ενώ εκτός από την απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση της βίζας, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο και για τη μείωση του κόστους για την έκδοση της.

Μάλιστα οι φορείς του τουρισμού (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ), χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα σημαντική την ρωσική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό και υπογραμμίζουν πως οι 280.000 αφίξεις του 2009 μπορούν εύκολα να τετραπλασιαστούν και να φτάσουν το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες, οι οποίοι θα επισκέπτονται την Ελλάδα σε 12μηνη βάση.

Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία υποδέχεται 2,5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες το χρόνο και η Αίγυπτος σχεδόν 2 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα οι Ρώσοι έχουν τον χαρακτηρισμό του «ακριβού» τουρίστα, καθώς δαπανούν πέντε φορές περισσότερα σε σχέση με τους Βρετανούς. Η συνολική τουριστική δαπάνη των Ρώσων τουριστών πέρυσι έφτασε τα 21,5 δισ. δολάρια....Καλή όμως είναι η εικόνα και από την αγορά των ΗΠΑ και ειδικά σε ό,τι αφορά τις κρουαζιέρες. Οι Αμερικανοί τουρίστες που τα τελευταία χρόνια είχαν «εξαφανιστεί» από την ελληνική αγορά, φαίνεται ότι επιστρέφουν.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση Ευρώπη, τις τελευταίες μέρες η πτώση έχει περιοριστεί στο -10% σε σχέση με πέρυσι (από -30% που ήταν στις αρχές του χρόνου).

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Τσακίρης, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμούν ότι οι αφίξεις θα κινηθούν στα επίπεδα του 2009, ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία των εσόδων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ πέρυσι οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 10% (στα 14,3 εκατ. άτομα) και τα συνολικά έσοδα 10,3 δισ. ευρώ (-10,9%). Την ίδια ώρα η κατά κεφαλή δαπάνη υποχώρησε πέρυσι στα 723 ευρώ (από 730 ευρώ το 2008 και 854 ευρώ το 2004).

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι με εκπτώσεις στις τιμές που φτάνουν και το 15% και έξτρα παροχές, όπως ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος, προσπαθούν να «γεμίσουν» τις μονάδες τους και να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα.

Μάλιστα οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ετοιμάζονται να διαμορφώσουν ελκυστικά «πακέτα» διακοπών για το καλοκαίρι, σε προσιτές τιμές, φθηνότερα ακόμη και κατά 20% σε σχέση με πέρσι, καθώς στόχος είναι να κινηθεί η αγορά και με τους Έλληνες τουρίστες.
www.russian.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails