Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Πόσο κοστίζει μια αναζήτηση στο internet?


Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο κοστίζει μια αναζήτηση στο διαδίκτυο; Μπορεί να μην την πληρώνουμε άμεσα, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχει κόστος και αυτό δεν μετράται σε ευρώ...

Ο όρος «μηχανή» είναι επιδεκτικός. Οι αναζητήσεις τροφοδοτούνται από εκατομμύρια υπολογιστών που είναι στοιβαγμένοι σε αποθήκες, όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους για να λειτουργούν ως ένα σύστημα. Όπως οποιοδήποτε σύστημα, και αυτό υπακούει στους νόμους της θερμοδυναμικής, και συνεπώς ξοδεύει ενέργεια.

Σύμφωνα με τον πρώτο νόμο, χρειάζεται ενέργεια για οποιαδήποτε εργασία ακόμα και αν αυτή είναι μετακίνηση ηλεκτρονίων σε ταινίες σιλικόνης. Ο δεύτερος νόμος λέει ότι καμία μηχανή δεν είναι τέλεια, δηλαδή ότι υπάρχουν απώλειες ενέργειας με τη μορφή θερμότητας. Αυτή είναι η εντροπία η διαταραχή που προκαλείται από μια αναζήτηση στο ίντερνετ....Μια σελίδα με επιτυχημένα αποτελέσματα επιφέρει τάξη και διαύγεια στην δική μας γωνιά του σύμπαντος αλλά η θερμική κίνηση των ατόμων σιλικόνης αναταράσσει τα μόρια του αέρα πίσω από τους επεξεργαστές των υπολογιστών, θερμαίνοντάς τα. Έτσι, το σύστημα πρέπει να τροφοδοτηθεί με περισσότερη ενέργεια για να δουλέψουν τα ανεμιστηράκια των υπολογιστών και οι μονάδες κλιματισμού στις αποθήκες για να πέσει η θερμοκρασία.

Οτιδήποτε κι αναζητούμε στο διαδίκτυο, καταλήγουμε στον ίδιο κύκλο: κίνηση ατόμων, μετά ψύξη ατόμων, βήματα τα οποία απαιτούν ενέργεια. Η εταιρεία πληροφορικής Gartner εκτιμά ότι τα κέντρα δεδομένων της Google περιέχουν περίπου ένα εκατομμύριο σέρβερ, με κάθε έναν από αυτούς να απορροφά 1 kw ηλεκτρισμού. Έτσι, η μηχανή αναζήτηση της Google καίει περίπου 1.000.000 κιλοβατόρες. Η Google εξυπηρετεί περίπου 10.000.000 αναζητήσεις την ώρα, κι έτσι, κάθε αναζήτηση κοστίζει σε ενέργεια όσο το να ανάψει κανείς μια λάμπα 100 watt για μία ώρα. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ εκτιμά ότι τα κέντρα δεδομένων ευθύνονται για το 1.5% της κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ.

Πηγή: NewScientist.com
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails