Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Οργή λαού για κόμματα και πολιτικούς.


Την οργή του λαού κατά των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, το κύριο χαρακτηριστικών των οποίων είναι ότι πρώτο κόμμα έρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στη δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα το 91% των ερωτηθέντων είναι οργισμένο με τα κόμματα και τους πολιτικούς, το 43% με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, το 31% με τους συνδικαλιστές και το 25% με τη δικαιοσύνη.

Επίσης με ποσοστά πάνω από 86% οι πολίτες ζητούν αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και φυλάκιση όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Στη δημοσκόπηση της MARC για το Εθνος της Κυριακής το 58,8% πιστεύει ότι η Ελλαδα θα ξεπεράσει την κρίση, αλλά το 52,4% νιώθει έντονη ανασφάλεια.

Ο ένας στους δύο χαρακτηρίζει μονόδρομο την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, αλλά το 87,8% χαρακτηρίζει άδικα τα μέτρα....Για τα συνδικάτα ο κόσμος σε ποσοστό 64,4% πιστεύει ότι πρέπει να επιδιώξουν την κοινωνική ειρήνη, το 47,5% διαβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία, αν και το 75,4% θα το επιθυμούσε και το 61,6% πιστεύει πως ήταν λάθος η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μη στηρίξει τα οικονομικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μια σταθερή διαφορά από 8 έως 9,5 μονάδες με τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να βρίσκονται κάτω από 30% και της ΝΔ κάτω από το 20%.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Marc το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 28,6% έναντι 19,1% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,6%, ο ΛΑΟΣ με 5,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,6%. Το «άκυρο-λευκό» συγκεντρώνει 20,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 8,8%.

Στην έρευνα της Alco για το Πρώτο Θέμα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 26,3% έναντι 18,3% της ΝΔ. Το ΚΚΕ λαμβάνει 6,8%, ο ΛΑΟΣ 4,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,6%.

Στο γκάλοπ της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής και στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 45%, η ΝΔ 27%, το ΚΚΕ 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, ο ΛΑΟΣ 6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρόμετρου, μόλις ένας στους πέντε πολίτες τάσσεται πλέον υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων, ενώ αντιθέτως το ήμισυ του εκλογικού σώματος επικροτεί είτε τις κυβερνήσεις συνεργασίας είτε την οικουμενική.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το 49% απαντά ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρα εκλογές, ενώ το 36% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Στο προσκήνιο επανέρχονται σενάρια που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να μελετά ανασχηματισμό.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails