Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ένα ευρωπαϊκό άλμα.Και τι άλμα!


Γράφει ο Αρμαγεδδών

«Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας,
είναι η συνείδηση του ανθρώπου»
Harper Lee

Και έτσι επαληθεύτηκε το γνωστό ρητό ότι «όταν η Ε.Ε. βρίσκεται σε αδιέξοδο, κάνει το άλμα μπροστά». Και τι άλμα! 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων! Πρόκειται για ένα ποσό που θα κρατήσει μακριά από τις αγορές τα επίφοβα κράτη, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία μέχρι το 2012.

Και δεν είναι μόνο ότι η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης θα σώσουν το ευρώ – καθώς όπως έχουμε τονίσει ουσιαστικά διασώζουν τον εαυτό τους. Το μεγάλο επίτευγμα, που μέχρι στιγμής έχει περάσει στα ψιλά, αλλά ανιχνεύεται ήδη στις πρώτες δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ, είναι ότι η ευρωζώνη οδεύει προς μια συνεκτική δημοσιονομική γραμμή, η οποία θα διαφυλάσσεται στο εξής με δρακόντεια μέτρα....Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, οι «ασθενείς» χώρες θα ζουν έχοντας από κάτω τους ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο βασίστηκε στα υποδείγματα των mega-bailout των τελευταίων δεκαετιών: Πρώτον, την Ασιατική κρίση του 1997-1998, όταν το ΔΝΤ αναγκάστηκε να παρέμβει για να εξαλείψει όλες τις εστίες αστάθειας της περιοχής (Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Νότιο Κορέα) πριν ηρεμίσουν οι αγορές. Δεύτερον, την υπόθεση TARP των ΗΠΑ τη διετία 2007-2009, και τα 700 δισ. δολ. που έστρεψε το αμερικανικό δημόσιο προς τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα.

Μόνο που στην παρούσα φάση, η Ένωση έπρεπε να σώσει χώρες και όχι τράπεζες. Και αυτό πράττει υπολογίζοντας ότι αν δεν το έκανε το κόστος θα ήταν τεράστιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχαναν κάποια στιγμή την πρόσβασή τους στις αγορές, λόγω του υπέρογκου κόστους δανεισμού, η διάσωσή τους θα κόστιζε περί τα 444 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012...Μόνο που αν είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο το πραγματικό κόστος στις οικονομίες και ολόκληρη την περιφέρεια θα ήταν ανυπολόγιστο. Οπότε, αποφάσισαν να το δώσουν όλα με μία και έγκαιρα!

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ THE INSIDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails