Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Αλλαγές στο επίκεντρο της γης επηρεάζουν την διάρκεια της ημέρας.


Η ημέρα και η νύχτα βρίσκονται στο έλεος της «καρδιάς» της Γης. Διακυμάνσεις στο επίκεντρο της αλλάζουν την περιστροφή του πλανήτη σε έναν κύκλο πάνω των έξι ετών.

Σύμφωνα με το New Scientist, ο Nicolas Gillet από το Πανεπιστήμιο Joseph Fourier στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και οι συνεργάτες του τυποποίησαν την ρευστή συμπεριφορά του πυρήνα της Γης βασιζόμενοι σε μετρήσεις των διακυμάνσεων του μαγνητικού πεδίου.

Η πιο μύχια περιοχή του εξωτερικού ρευστού πυρήνα της Γης ρέει περιοδικά είτε πιο γρήγορα είτε πιο αργά. Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με τον Gillet επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Το πεδίο τραβά την περιοχή προς την αρχική του θέση. Όμως οι διακυμάνσεις αυτές έχουν αποτέλεσμα και στο εξωτερικό του πυρήνα, αλλάζοντας τον ρυθμό της ροής του από στρώμα σε στρώμα....Οι ερευνητές υπολόγισαν πως αυτές οι διακυμάνσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ρυθμό περιστροφής ολόκληρου του πλανήτη, ο οποίος θα αντισταθμίσει τη διατήρηση της στροφορμής. Ανακάλυψαν ότι το μήκος της ημέρας κυμαίνεται από 0,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου έως μία περίοδο πάνω των έξι ετών. Αυτό το συμπέρασμα ταιριάζει με τις μετρήσει που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ του 1925 και του 1997.

Παλαιότερα η περίοδος 60 ετών στη διάρκεια μίας ημέρας είχε αποδοθεί στη συστροφή. Ωστόσο, όπως δείχνει ο ρυθμός της ροής που αποκαλύφθηκε από την παρούσα μελέτη, ο «ένοχος» δεν είναι η συστροφή
http://tvxs.gr/node/57892

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails