Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ανακαλύφτηκε νέο είδος έκρηξης άστρου σουπερνόβα.


Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι εντόπισε σε ένα γειτονικό γαλαξία, για πρώτη φορά, ένα νέο είδος έκρηξης άστρου (σουπερνόβα), που προκαλεί την εκπομπή τεραστίων ποσοτήτων ασβεστίου. Το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνεύει γιατί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου σε γαλαξίες όπως ο δικός μας και, ακόμα, μπορεί να εξηγεί από πού προέρχεται το ασβέστιο που καταλήγει στα κόκαλά μας, αφού έχει προηγουμένως διανύσει τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα.

Η συγκεκριμένη σουπερνόβα -μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στο διάστημα- ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2005 στον κοντινό σπειροειδή γαλαξία NGC1032, σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Όμως οι νεότερες μελέτες του φαινομένου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη αυτού του άστρου (με την ονομασία "σουπερνόβα SN 2005E) είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη σουπερνόβα έχει ποτέ εντοπισθεί.... Η ανακάλυψη, υπό τον Χαγκάι Πέρετς του ισραηλινού Ινστιτούτου Weizmann (σήμερα πια στο κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν), παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science".

Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι γνωρίζουν δύο τύπους σουπερνόβα: Οι εκρήξεις αυτές προέρχονται είτε από την κατάρρευση ενός πολύ μεγάλου καυτού νεαρού άστρου που εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμα του και καταρρέι υπό το βάρος του μετατρεπόμενο τελικά σε μαύρη τρύπα ή σε άστρο νετρονίων (τύπος ΙΙ), είτε από τις θερμοπυρηνικές εκρήξεις γηραιών "λευκών νάνων" άστρων, που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα και οξυγόνο (τύπος Ια).

Όμως η συγκεκριμένη σουπερνόβα δεν φαίνεται να έχει καθόλου άνθρακα ή οξυγόνο, αντίθετα είναι πλούσια σε ήλιο, τιτάνιο και ασβέστιο. Περίπου η μισή μάζα που διασκορπίστηκε στο διάστημα από αυτή την έκρηξη, αποτελείται από ασβέστιο, πράγμα που σημαίνει ότι λίγες τέτοιες εκρήξεις σουπερνόβα κάθε αιώνα, αν γίνονται, είναι αρκετές για να ερμηνεύσουν τις μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που παρατηρούνται στους γαλαξίες (και στο σώμα μας…).

Στο ίδιο τεύχος του "Nature" πάντως, μια άλλη ομάδα αστρονόμων, υπό τον καθηγητή Κότζι Καβαμπάτα του πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί με την παραπάνω άποψη ότι πρόκειται για ένα νέο είδος σουπερνόβα και παρουσιάζει μια εναλλακτική πιο συμβατική ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται τελικά για την κατάρρευση ενός γιγαντιαίου άστρου.

Links: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (με συνδρομή) στις διευθύνσεις: http://www.nature.com/nature/journal/v465/n7296/abs/nature09056.html#/

Και http://www.nature.com/nature/journal/v465/n7296/abs/nature09055.html#/
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails