Σάββατο 22 Μαΐου 2010

To χρήμα ως χρέος.


Στο παρελθόν, η συνολική ποσότητα χρημάτων που υπήρχαν οριζόταν από την φυσική ποσότητα τού οποιοδήποτε αγαθού χρησιμοποιούνταν ως χρήμα. Για παράδειγμα, για να δημιουργηθούν νέα χρυσά ή ασημένια χρήματα, μια νέα ποσότητα χρυσού ή ασημιού έπρεπε να ανακαλυφθεί και να εξορυχθεί απ΄ το έδαφος. Σήμερα, κυριολεκτικά, το χρήμα δημιουργείται από το χρέος. Νέο χρήμα δημιουργείται κάθε φορά, που κάποιος παίρνει δάνειο από μια τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, η συνολική ποσότητα τού χρήματος, που μπορεί να δημιουργηθεί έχει ένα μόνο πραγματικό όριο: το συνολικό επίπεδο χρέους.

Παρά τη συνεχή προβολή πλάνων αρχείου από νομισματοκοπεία, τα χρήματα που παράγονται από την κυβέρνηση συνήθως αναλογούν σε ποσοστό λιγότερο τού 5% τού συνολικού χρήματος, που κυκλοφορεί. Περισσότερο από το 95% των υπόλοιπων χρημάτων, που υπάρχουν σήμερα, δημιουργήθηκαν από κάποιον, που υπέγραψε ένα τεκμήριο χρέους σε κάποια τράπεζα. Σαν αυτό να μην είναι αρκετό, αυτά τα χρήματα τραπεζικής πίστωσης δημιουργούνται και καταστρέφονται σε τεράστιες ποσότητες κάθε μέρα, καθώς νέα δάνεια εκδίδονται και παλιά δάνεια εξοφλούνται....Οι κυβερνήσεις εγκρίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις, για να προστατέψουν την λειτουργία και την εμπιστοσύνη τού κόσμου στο χρηματικό σύστημα, ενώ δεν κάνουν τίποτα, για να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με την πραγματική καταγωγή τού χρήματος. Η απλή αλήθεια είναι, ότι όταν υπογράφουμε στη διακεκομμένη γραμμή, για ένα υποτιθέμενο δάνειο ή μια υποθήκη, η υπογεγραμμένη δέσμευσή μας για εξόφληση, υποστηριζόμενη από τα περιουσιακά στοιχεία, που δεσμευόμαστε να παραδώσουμε ως ρήτρα αν δεν καταφέρουμε να εξοφλήσουμε, είναι το μόνο πράγμα αληθινής αξίας, που εμπλέκεται στην συναλλαγή.

Το άρθρο αποτελεί απομαγνητοφώνηση τής ταινίας κινουμένων σχεδίων τού Paul Grignon: «Το χρήμα ως χρέος», στην οποία εξηγείται με πολύ απλά και αποτελεσματικά γραφικά ό,τι αφορά στα χρήματα και πώς αυτά πραγματικά δημιουργούνται, συνοδεύεται δε από ολόκληρη την ταινία σε πέντε δεκάλεπτα τμήματα...

Πατείστε τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=1341

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails