Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Επαναστατικό νέο τρανζίστορ από μόλις επτά άτομα!


Αυστραλοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τρανζίστορ από μόλις επτά άτομα, κατασκευάζοντας με τον τρόπο αυτό τον μικρότερο ηλεκτρονικό διακόπτη στον κόσμο. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω σμίκρυνση των επεξεργαστών και την εκθετική αύξηση της ισχύος των μελλοντικών υπολογιστών.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας υπό την καθηγήτρια Μισέλ Σίμονς, σε συνεργασία με ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Nanotechnology", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα τρανζίστορ είναι μικροσκοπικοί διακόπτες που αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά των τσιπ πυριτίου (ένα τυπικό "τσιπάκι" περιέχει δισεκατομμύρια τρανζίστορ). Αν το νέο "ατομικό" τρανζίστορ μπορεί να παραχθεί μαζικά στο μέλλον, τότε τα "τσιπάκια" θα μπορούν να σμικρυνθούν κι άλλο, καθώς θα ενσωματώνουν τρανζίστορ μέχρι και 100 φορές μικρότερα σε σχέση με τους τωρινούς επεξεργαστές....Το νέο τρανζίστορ, μήκους μόλις τεσσάρων νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου) δεν είναι πάντως το μικρότερο που έχει ποτέ δημιουργηθεί, καθώς δύο άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τρανζίστορ με ένα μόνο άτομο, όμως το τρανζίστορ των επτά ατόμων είναι πιθανότερο να τύχει πρακτικής εφαρμογής.

Οι αυστραλοί ερευνητές δημιούργησαν το νέο νανο-τρανζίστορ αντικαθιστώντας επτά άτομα ενός κρυστάλλου πυριτίου με επτά άτομα φωσφόρου. Πάντως χρειάζεται ακόμα πολύς χρόνος (γύρω στα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη Σίμονς) για την εμπορική αξιοποίηση της νέας μεθόδου, επειδή το πρωτότυπο μικροσκοπικό τρανζίστορ που κατασκεύασαν, δημιουργήθηκε με το χέρι (με τη βοήθεια ειδικού ισχυρού μικροσκοπίου για την μετακίνηση των ατόμων του φωσφόρου) και όχι με βιομηχανικές διαδικασίες. Η ανακάλυψη του νέου "ατομικού" τρανζίστορ έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τη δημιουργία ενός κβαντικού υπολογιστή.

Ο λεγόμενος "νόμος του Μουρ" προβλέπει ότι η ποσότητα της μνήμης που μπορεί να χωρέσει σε μια δεδομένη έκταση πυριτίου, με ένα δεδομένο κόστος, διπλασιάζεται κάθε 12-18 μήνες. Όμως ο "νόμος" αυτός δοκιμάζεται σοβαρά, καθώς τα συστατικά των τσιπ γίνονται όλο και πιο μικρά, σε σημείο που η περαιτέρω σμίκρυνσή τους μπορεί να γίνει αδύνατη, εκτός και αν υπάρξουν σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nnano/journal/vaop/ncurrent/abs/nnano.2010.95.html
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails