Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ηράκλειο: Ο θάνατος του εμποράκου.


Γράφει ο Μάριος Διονέλλης

Το Καμαράκι, είναι μια γειτονιά του Ηρακλείου που αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζει και εν μέσω κρίσης την επίθεσή του στους μικρούς εμπόρους. Στην περιοχή αυτή, πίσω από την κεντρική αγορά της Καλοκαιρινού, πέντε εμπορικά καταστήματα, το ένα δίπλα στο άλλο, έχουν στη βιτρίνα τους ένα ενοικιαστήριο.

«Και τα πέντε έκλεισαν μέσα σε ένα μήνα», μας λέει μια διπλανή καταστηματάρχης που διατηρεί με νύχια και με δόντια το μαγαζί της με υφάσματα και είδη προικός. «Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε, κάνουμε όσο καλύτερες προσφορές μπορούμε για να κρατηθούμε στην αγορά», συμπληρώνει.

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Βύρωνας Δοκιμάκης τονίζει πως απαιτείται άμεση λήψη γενναίων μέτρων από το κράτος για τη διάσωση των μικροεμπόρων. «Να επιβάλλουν στους ιδιοκτήτες τη μείωση των ενοικίων» τονίζει, αναφέροντας πως οι πρόσφατες ρυθμίσεις για το ενοικιοστάσιο είναι απλώς «ασπιρίνες»....Η γειτονιά στο Καμαράκι δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το πρόβλημα. Ο δρόμος έχει ερημώσει, πέντε μαγαζιά κλειστά και ακόμα ένα στα κλεισίματα αφού η επιγραφή «διάλυση τιμών» προμηνύει τα χειρότερα. Δεν είναι όμως η μόνη περιοχή. Ακόμα και στην διπλανή λεωφόρο Καλοκαιρινού, την «Πανεπιστημίου» του Ηρακλείου, κάθε πέντε - έξι μαγαζιά συναντάς ένα ενοικιαστήριο. Τα ίδια και στη Δαιδάλου, τα ίδια και στους υπόλοιπους δρόμους του κέντρου.

Κερασάκι τα εμπορικά κέντρα

Το τελειωτικό χτύπημα στο μικροεμπρόριο δίνεται από τους «γίγαντες» της αγοράς που πλέον πολιορκούν τους αρμόδιους φορείς της πόλης για να πάρουν άδεια ίδρυσης τεράστιων εμπορικών κέντρων. Με νύχια και με δόντια «κράτησε» ο εμπορικός σύλλογος τη σχετική απόφαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προ ημερών, όταν ένας μεγαλοεργολάβος ζητούσε να περικυκλώσει την πόλη με δύο τεράστια εμπορικά κέντρα, ένα στα δυτικά και ένα στα ανατολικά του Ηρακλείου. Η τρίμηνη παράταση που του δόθηκε απλά καθυστερεί μια ήδη προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Σε λίγες εβδομάδες ανοίγει και το Praktiker έτοιμο να «αφανίσει» τα αντίστοιχα μαγαζιά χρωμάτων, σιδηρικών και επίπλων.

«Κάποιοι είδαν το Ηράκλειο ως το σύγχρονο Ελ Ντοράντο», μας λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανόλης Κουμαντάκης. «Επιθυμούν εν μέσω κρίσης να δημιουργήσουν ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά έτσι ώστε να επιβιώσουν μόνο οι μεγάλοι και οι μικροί να σβήσουν» προσθέτει, ενώ στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η νομάρχης Βαγγελιώ Σχοιναράκη ανέφερε: «Δεν μπορούμε μονίμως να λέμε όχι σε όσους θέλουν να επενδύσουν. Θα πρέπει και οι έμποροι να τρέξουν με ταχύτερο ρυθμό για να προλάβουν τις εξελίξεις στην αγορά…»

Να τρέξουμε, απαντούν εκείνοι, τρέχουμε ήδη, αλλά με τι δυνάμεις και σε πόσο άνισο αγώνα; Μια σκέψη που έχει μπει ήδη στα σκαριά είναι ο συνασπισμός πολλών μικρών εμπόρων σε ένα πολυμετοχικό σχήμα για τη δημιουργία μιας εμπορικής κοινοπραξίας ως απάντηση στην κρίση.

Όσοι από αυτούς προλάβουν να συμμετάσχουν βέβαια.. Τα ενοικιαστήρια στις βιτρίνες του Ηρακλείου αυξάνονται…

Μάριος Διονέλλης
http://e-dromos.gr/index.php?option=com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails