Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Η οικονομική κρίση αυξάνει το εργασιακό στρες και το αγχος.

Αυξημένα εμφανίζονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας ως απόρροια της πίεσης που νιώθουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας υπό το καθεστώς της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα η ύφεση αυξάνει τα επίπεδα του άγχους σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε οι περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν φόβο στην προοπτική να επιστρέψουν στον εργασιακό τους χώρο μετά το Σαββατοκύριακο.

Έκθεση που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τη φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας Mind, αναφέρει ότι το 26% των Βρετανών εργαζόμενων νιώθει τέτοιου είδους ανησυχία πριν επιστρέψει στην εργασία του κάθε Δευτέρα. Την ίδια ώρα το 7% δηλώνει ότι καταφεύγουν σε φαρμακευτική αγωγή για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το στρες ενώ ένας στους πέντε δηλώνει ότι νιώθει σωματικά άρρωστος από το άγχος. Η έρευνα αποτελεί μέρος της εκστρατείας της οργάνωσης προκειμένου να πείσει τους εργοδότες να προχωρήσουν σε κινήσεις για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος....Το στρες που προκαλείται από την οικονομική κρίση επηρεάζει επιπλέον τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων, αυξάνουν τα ποσοστά όσων ασθενούν και δημιουργούν χαμηλό ηθικό. Την ίδια ώρα, όλοι σχεδόν οι ερωτηθέντες της έρευνας δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον ελεύθερο ή προσωπικό χρόνο που τους επιτρέπει να έχουν η εργασία τους ενώ οι περισσότεροι νιώθουν ζουν με το συνεχή φόβο της απόλυσης και την πίεση που προκαλείται από την ανάληψη συνεχώς επιπρόσθετων καθηκόντων λόγω των απολύσεων στις οποίες προχωρούν οι επιχειρήσεις.

Το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν ότι άφησαν μία θέση εργασίας λόγω του στρες που ένιωθαν αυξήθηκε από 6% το 2004 σε 8% το 2009 ενώ αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η έλλειψη υποστήριξης από τους εργοδότες τους αυξήθηκε.

Έρευνα που διενεργήθηκε, το 2007, από το Sainsbury Centre για την Ψυχική Υγεία έδειξε ότι τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη υποτιμούν τα ζητήματα ψυχικής υγείας και θεωρούν ότι δεν επηρεάζουν το προσωπικό τους. Η ίδια έρευνα τονίζει ότι η έλλειψη υποστήριξης των εργαζομένων από την εργοδοσία κοστίζει στις επιχειρήσεις μέχρι και 15 δις λίρες το χρόνο αφού τουλάχιστον 70 ημέρες εργασίας χάνονται κάθε χρόνο λόγο προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails