Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ημέρες λιτότητας για όλη την Ευρώπη.


Χθες ήταν η σειρά της Γαλλίας να ανακοινώσει μείωση δημοσίων δαπανών κατά 45 δισ. ευρώ έως το 2013, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη η Ισπανία, αναμένεται να εγκριθεί το νομοσχέδιο με το πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα για λιτότητα 80 δισ. ευρώ, οδήγησαν χιλιάδες πολίτες στους δρόμους το Σάββατο.

Γαλλία
Τη μείωση κατά 45 δισ. ευρώ των δημοσίων δαπανών της έως το 2013, προκειμένου να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της, ανακοίνωσε η Γαλλία, η οποία έχει δεσμευθεί όπως και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι της για μία οικονομική πολιτική λιτότητας.

«Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση έως το 2013 να φέρουμε το έλλειμμά μας από το 8% στο 3% και όλες οι προσπάθειές μας θα εστιασθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάτι το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 100 δισ. ευρώ έως το 2013», τόνισε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν σε δημόσια ομιλία του....«100 δισ. που πρόκειται να τα βρούμε κατά το ήμισυ από τη μείωση των δαπανών και κατά το άλλο ήμισυ από την αύξηση των εσόδων», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Κατά τον ίδιο, τα 50 δισ. ευρώ των οικονομιών θα βρεθούν από τη μείωση κατά 45 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες και τα υπόλοιπα 5 δισ. από τη μείωση ορισμένων φοροαπαλλαγών.

Ισπανία
Το νομοσχέδιο με το πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Τετάρτη, θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στη οικονομία, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο.

Η κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή το νομοσχέδιο στους επιχειρηματίες και τα συνδικάτα, έπειτα από την αποτυχία της προσπάθειας να επιτευχθεί συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις κατά τις τριμερείς διαβουλεύσεις.

Γερμανία
Την αντίδραση τους στο πρόγραμμα λιτότητας που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασαν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές σε δύο μεγαλουπόλεις της χώρας, την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει πως οι περικοπές είναι ζωτικής σημασίας.
Στην Στουτγάρδη οι διαδηλωτές κρατούσαν επιγραφές με συνθήματα υπέρ της αύξησης του ανώτατου φορολογητέου ορίου, αντί για μείωση των κοινωνικών παροχών. Τη διαδήλωση οργάνωσαν οι εργατικές ενώσεις με κεντρικό σύνθημα: «Αυτή δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη». Παρόμοια κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα και στο Βερολίνο.

Ιταλία
Με συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, την Παρασκευή, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Ρώμης, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση οργ΄άνωσαν το Σάββατο και τα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματικές τις μεθοδεύσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, εν όψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών της 28ης Μαρτίου.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails