Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Καταγγελιες για εργασιακές συνθήκες σκλαβοπάζαρου σε ξενοδοχεια στην Κρητη.


Εργασιακές συνθήκες «σκλαβοπάζαρου» σε πολλά ξενοδοχεία της Κρήτης καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Λεωνίδας Καραθανάσης, ο οποίος βρισκόμενος στο νησί επισκέφθηκε μαζί με άλλους συνδικαλιστές του κλάδου, μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα βόρεια παράλια, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Οπως επισημαίνει, κατά τις επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποίησε χθες σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε πολλά από αυτά επικρατούν εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν… μεσαίωνα.
Η μεγαλύτερη πληγή συνεχίζει να είναι τα τελευταία χρόνια η απασχόληση μαθητευόμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων που προέρχονται κατά μεγάλη πλειοψηφία από τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι και αντικαθιστούν μόνιμες θέσεις εργασίας, αν και σύμφωνα με το νόμο η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων αποτελεί βοηθητικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μόνιμο προσωπικό των ξενοδοχείων.
«Τα παιδιά αυτά τα φέρνουν και στην Κρήτη για δήθεν πρακτική άσκηση, όμως στην πραγματικότητα στις περισσότερες περιπτώσεις τα χρησιμοποιούν για την κάλυψη μόνιμων θέσεων εργασίας, και με μισθούς που δεν υπερβαίνουν τα 300-350 ευρώ το μήνα. Ετσι αναπόφευκτα λόγω της κατάστασης αυτής όπως είναι ευνόητο έχουμε και απώλεια θέσεων εργασίας στις οποίες απασχολούνται Ελληνες, όπως επίσης και απώλειες μεγάλων εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία»....Ο κ. Καραθανάσης τονίζει ακόμα την ύπαρξη ενός άλλου φαινομένου που παραπέμπει επίσης σε εργασιακή εκμετάλλευση.
«Οπως διαπιστώσαμε κατά τις επισκέψεις σε ξενοδοχεία, υπάρχει εργασιακή υπερεκμετάλλευση, καθώς υποχρεώνονται συνάδελφοί μας από την εργοδοσία να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό, όπως επίσης για τις παραπάνω ώρες που κάνουν -υπερωρίες- δεν τις πληρώνεται το προσωπικό. Επίσης, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δέχονται στυγνούς εκβιασμούς για να δεχτούν συμφωνίες για μισθό κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας».
Ακόμα διαπιστώθηκε ότι ειδικά φέτος παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις στις επαναπροσλήψεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό να μην έχει πιάσει ακόμα δουλειά…». Ιδιαίτερα αφορά σε εποχιακά εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, που αν και ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ακόμα δεν έχουν επαναπροσληφθεί, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την επαναπρόσληψή τους ήταν στις 25 Μαΐου σύμφωνα με τον νόμο.
«Για όλα αυτά τα ζητήματα συζητήσαμε με τους ξενοδόχους και αυτό που επισημάναμε είναι ότι η ίδια συμπεριφορά υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και δεν προέκυψαν αυτές οι καταστάσεις λόγω της κρίσης. Τις εργασιακές παρανομίες, οι εργοδότες τις έκαναν και πριν, τις κάνουν ένα παραπάνω και τώρα εκμεταλλευόμενοι την κρίση. Η κρίση βεβαίως υπάρχει αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για μια νοοτροπία εκμετάλλευσης του αδυνάτου».

Πηγη:tolmi.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

eklipksi;ohi vevea gia aftus pu borune na skeftunde me diko tus mialo.itane mono tema pote ta gini afto.meta ta mikra idiotika magazia ( estiatoria,barakia,taverenes,kafeteries) eirte sira kai sta ksenodohia opu mehri tora kapos dulevane kata tus nomus.pola hronia prin mesa se ena kratos -meli tis europaki enosis ehune vali feudalizmo-kapitalizmo.para na prohorisame emis pigame piso sto feudalizmo.itane fiziologiko na erhunde ipalili( diavaze alios-kmeti)ena-dio mines prin aniksune magazin gia epohiaki dulia kai dzaba endelos na vafune,ktizune,skavune,fiaksune gia na kratisune tesi ergasias.pernusane sezon horiz ta repa,horis pliromenes perories kai sto telos vevea horis to "doro".kai den katalaveno giati to lene doro.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails