Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Συνεχίζεται η κόντρα Κουράκη - Δανέλλη.


Για όσους παρακολουθούν το blog αυτά τα χρόνια θα καταλάβουν το λόγο που έχουμε σημειώσει με έντονη γραφή κάποια από τα γραφόμενα του δημάρχου Ηρακλείου.

Με αιχμές ο Κουράκης κατά Δανέλλη

Διαστάσεις «βεντέτας», τείνει να πάρει η αντιπαράθεση Κουράκη -Δανέλλη για το επίμαχο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, καθώς ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ με γραπτή αυτή τη φορά επιστολή του, ρίχνει τα «καρφιά» του στον ευρωβουλευτή, τον οποίο χαρακτηρίζει ακόμα και … «Πάπα» κατηγορώντας τον ότι αφ΄υψηλού, και χωρίς να συμμετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρητικολογεί, με ένα εντελώς δογματικό τρόπο.

Παρά το γεγονός ότι ο κ.Κουράκης δεν απαντά ευθέως στο θέμα της καύσης, εξηγεί ότι είναι επιλογή του να απαντήσει πολιτικά, και όχι με τεχνοκρατικές λεπτομέρειες. Για την «ταμπακιέρα» (δηλαδή για τη θέση του στο επίμαχο θέμα του μοντέλου διαχείρισης των σκουπιδιών) απαντά με νόημα ότι τάσσεται «υπέρ ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης με βασικούς άξονες :

- Την ουσιαστική αναβάθμιση και διεύρυνση των προγραμμάτων ανακύκλωσης

- Συγκεκριμένα Προγράμματα Διαλογής Οργανικών αποβλήτων στην Πηγή

- Επαναχρησιμοποίηση και μείωση των αποβλήτων (Δίκτυο Πράσινων Σημείων)

- Επεξεργασία των υπολοίπων απορριμμάτων, που δεν πάνε σε ανακύκλωση ή ανάκτηση»....Αναφορικά με τις θέσεις Δανέλλη, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ.Κουράκης ανταπαντά ότι «βυζαντινολογεί» με δογματικές προσεγγίσεις που κατά την άποψη του δεν βγάζουν άκρη, καθώς είναι ουτοπικές, ενώ παράλληλα «ρίχνει το γάντι» και στον περιφερειάρχη τον οποίο προκαλεί να συγκαλέσει εκ νέου το Περιφερειακό Συμβούλιο, για να ανοίξει το θέμα των σκουπιδιών και να ληφθούν αποφάσεις για το πώς τελικά θα καταλήξουμε να τα διαχειριστούμε.

Ο ίδιος στην απάντηση του δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκ νέου στον χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιήσει στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, περί … «πλασιέ τεχνολογιών» εκφράζοντας την ελπίδα του ότι ο ευρωβουλευτής σοκαρίστηκε από τη χρήση αυτής της έννοιας, όχι επειδή ισχύει η ρήση “όποιος έχει την μύγα”… Αναλυτικότερα το κείμενο του προέδρου του ΕΣΔΑΚ έχει ως εξής:

“Είναι πράγματι να απορεί κανείς πώς ο κ. Δανέλλης που δεν συμμετείχε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα απορρίμματα (βρισκόταν στις Βρυξέλλες), ενοχλήθηκε τόσο πολύ από την φράση του δημάρχου για “πλασιέ τεχνολογιών”. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τον… σόκαρε η λέξη κι όχι ότι ισχύει το γνωστό “όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται”.

Ό,τι κι αν συμβαίνει πάντως η λογική του κ. ευρωβουλευτή, όπως αποτυπώνεται στο πρόσφατο πολυσέλιδο υπόμνημά του με τον βαρύγδουπο τίτλο «Διαχείριση Απορριμμάτων: Αναζητώντας τη χαμένη αξιοπιστία », εκτός του ότι θυμίζει το γνωστό “ακροβατικό” συλλογισμό, “ράβδος εν γωνία άρα βρέχει”, ακυρώνει στην πράξη την έννοια της “αναζήτησης”, καθώς την οδηγεί, σε δαιδαλώδη μονοπάτια και νέες μελέτες που δεν αντιμετωπίζουν το υπαρκτό πρόβλημα, που είναι τα απορρίμματα, αλλά το ξαναστέλνει πάλι στις γνωστές ελληνικές καλένδες.

Και βέβαια αυτό μπορεί να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία για εκείνους που ζουν στις Βρυξέλλες, έχει όμως πολύ μεγάλη για όσους βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα εδώ.

Θα ‘πρεπε να γνωρίζει ο κ. Δανέλλης ότι στην πολιτική μας διαδρομή έχουμε συνηθίσει να λέμε τα “σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη” και επιλέγομε πάντα τις “κύριες” και όχι τις “πίσω πόρτες”, για όλους τους χώρους που προσεγγίζομε.

Άλλοι είναι εκείνοι
που χρησιμοποιούν την τεθλασμένη για να προσεγγίσουν τους στόχους τους, παραβλέποντας ιδεολογίες, θέσεις και συνέπεια πολιτικής διαδρομής.

Εμείς ποτέ δεν εκφραστήκαμε υπέρ συγκεκριμένης τεχνολογίας. Είμαστε σαφώς υπέρ ενός ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ διαχείρισης με ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ :

- Ουσιαστική αναβάθμιση και διεύρυνση των προγραμμάτων ανακύκλωσης

- Συγκεκριμένα Προγράμματα Διαλογής Οργανικών αποβλήτων στην Πηγή

- Επαναχρησιμοποίηση και μείωση των αποβλήτων (Δίκτυο Πράσινων Σημείων)

- Επεξεργασία των υπολοίπων απορριμμάτων, που δεν πάνε σε ανακύκλωση ή ανάκτηση.

Πάντοτε βέβαια σε εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού του οποίου είμαστε και ο φορέας υλοποίησης.

Προκειμένου, μάλιστα να υπάρξει και ευρεία ενημέρωση επί του θέματος αναθέσαμε πριν δυο χρόνια μελέτη παρουσίασης των τεχνολογιών επεξεργασίας, σε γενικό πλαίσιο, που είναι ακόμα αναρτημένη στο site του ΕΣΔΑΚ. Σ’ αυτήν γίνεται αναφορά σε κάθε τεχνολογία και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της.

Μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη του ΕΣΔΑΚ επιδιώξαμε να έχουμε ενημερώση για τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία κάθε μιας μεθόδου και επ’ αυτών να τοποθετηθούμε όλοι πολιτικά.

Ο κ. Δανέλλης, όμως και τότε, αντί να παρουσιάσει τις απόψεις του στο site για να αξιολογήσουν όλοι οι φορείς και οι πολίτες τα επιχειρήματά του, προτίμησε όπως έκανε και τώρα, το μονόλογο μιας επιστολής.

Το ίδιο επιχειρεί και τώρα, ενώ θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο και αποδοτικό να κατέθετε τις απόψεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου υπάρχει η δυνατότητα του διαλόγου αντί να επιλέγει τις επιστολές στα ΜΜΕ, όπου ούτε ο διάλογος, ούτε η σύνθεση των απόψεων είναι δυνατή.

Φαίνεται, όμως ότι ο κ. Δανέλλης ως κατ’ εξοχήν “ειδικός”, δεν έχει ανάγκη ούτε το διάλογο, ούτε τις μελέτες ή τις τεχνοκρατικές αναλύσεις. Περίπου ως… πάπας – λησμονεί ότι και αυτού το αλάθητο έχει καταργηθεί – δογματίζει για την εξ… αποκαλύψεως αλήθεια για τα απορρίμματα και δεν δέχεται συζήτηση επ’ αυτού.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο χρειάζεται επιστημονικά δεδομένα για να πάρει τις αποφάσεις του και αυτά ακριβώς έχει δεσμευτεί να καταθέσει η Μελέτη του ΕΣΔΑΚ. Μια μελέτη που έχει ανατεθεί κατόπιν συμφωνίας με την Περιφέρεια σε συνέχεια σχετικής συνεννόησης με το ΥΠΕΚΑ - τη ζήτησε το ίδιο - προκειμένου να ενταχθούν έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο ΕΠΠΕΡΑΕ

Φαίνεται, όμως ότι οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται “κότσια” στην εποχή μας είναι σπάνιες.

Ενώ, βυζαντινολογώντας και ξαναρχίζοντας το… έργο από την αρχή, οι ευθύνες μετακυλίονται, κάπου στο μέλλον, όταν θα ’χουν έρθει άλλοι παπάδες, και μέχρι τότε… έχει ο Θεός.

Δυστυχώς, όμως για όλους και κυρίως για την Κρήτη, “οι καιροί ου μενετοί”. Παρά το ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχομε καταφέρει να αυξήσουμε εντυπωσιακά το ποσοστό ασφαλούς διάθεσης (από 26% σε 91,2% σε επίπεδο Περιφέρειας και 96% για το Ηράκλειο), ο χρόνος κυριολεκτικά πιέζει ασφυκτικά. Και όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι να .. ξεφύγουν από αποφάσεις με κόστος, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν την αμείλικτη πραγματικότητα..

Η “βόμβα” των απορριμμάτων θα σκάσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια περιοχή που ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική της πηγή.

Είναι παρήγορο πάντως που ο κ. Δανέλλης αναγνωρίζει τελικά ότι “αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία” για τα απορρίμματα.

Το ερώτημα είναι, αν μπορεί η ευκαιρία αυτή να “επιβιώσει” για ακόμα 18-24 μήνες που θα απαιτήσουν οι νέες μελέτες και αν αυτό τον προβληματίζει.

Θα πρέπει να ‘χει υπόψη του πάντως πως τα μεγάλα θέματα αντιμετωπίζονται ολοκληρωμένα και έγκαιρα, με προγραμματισμό, συνέπεια και υπευθυνότητα. Η θεωρητική, γενικόλογη και πολιτικάντικη προσέγγιση τελματώνει την εξέλιξη, σταματά την πρόοδο και την ανάπτυξη και εξουδετερώνει κάθε θετική πρωτοβουλία.

Η απάντησή μας αυτή έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν ασχολείται με τεχνοκρατικές λεπτομέρειες τις οποίες κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί από τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ.

Επειδή, τέλος, πιστεύω στην ουσία του διαλόγου, ΠΡΟΤΕΙΝΩ τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα “Απορρίμματα”, όπου σε μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, τα μέλη του, αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος, θα καταθέσει τις απόψεις του υπεύθυνα, δημόσια αλλά συγκεκριμένα.

Διότι, για να θυμηθούμε τα λόγια του Τσώρτσιλ “Ο χρόνος των συζητήσεων έχει παρέλθει και τώρα πια φθάνει η ώρα των συνεπειών”.

patris.gr
Σημ.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο κ. Δανέλλης μετά από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Συνασπισμού και την αποχώρηση του από την παράταξη εκλέκτηκε "ανεξάρτητος" δήμαρχος Χερσονήσου με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ και ζητώντας παράλληλα και την στήριξη από τα άλλα κόμματα σαν "ανεξάρτητος", όπου και αποχώρησε στα μισά της 2ης τετραετίας, αφήνοντας στην "μέση" (όσα ούτε καν ξεκίνησε) και υποτίθεται είχε υποσχεθεί στην τοπική κοινωνία, για να "γίνει" ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σήμερα.
Αυτά για πρώην και νυν "συντρόφους" και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails