Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Τράπεζες σε εντατική υποστήριξη… ρευστότητας


Ανεδαφικές αποδείχθηκαν οι προσδοκίες όσων περίμεναν, ότι από τον περασμένο μήνα θα έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία για μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: η λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκε με καθυστέρηση χθες, επιβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει στην εντατική υποστήριξη… ρευστότητας.

Τον περασμένο μήνα έληγε η ετήσιας διάρκειας, έκτακτη παροχή ρευστότητας που είχε δοθεί από την ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2009. Από ορισμένες πλευρές είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία, ότι με αφορμή τη λήξη αυτού του έκτακτου μέτρου, οι ελληνικές τράπεζες θα κατόρθωναν επιτέλους να σταθεροποιήσουν, αν μη τι άλλο, τα ανοίγματά τους προς την κεντρική τράπεζα....Αντίθετα, όμως, τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαίωσαν, ότι οι τράπεζες αύξησαν το δανεισμό τους και μάλιστα, λόγω της λήξης των ενισχύσεων ρευστότητας ετήσιας διάρκειας, είναι προφανές ότι έχει συρρικνωθεί σημαντικά και η διάρκεια των πιστώσεων που έχουν αντλήσει. Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινισθεί, ότι όσο παραμένουν φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ θα τους παρέχει άφθονη ρευστότητα, έστω και με ένα γερό… κούρεμα στην αξία των καλυμμάτων τους. Αν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας «χτυπήσουν κόκκινο» και πάλι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ, αφού προηγηθούν κεφαλαιακές ενισχύσεις, είτε από τους μετόχους, είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αν και το σύστημα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει άμεσους κινδύνους (εκτός, βεβαίως, αν αρχίσουν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων…) τα στοιχεία της λογιστικής κατάστασης της ΤτΕ αποκαλύπτουν την απόλυτη εξάρτηση των τραπεζών από την Φραγκφούρτη:

n Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις έφθασαν αισίως τα 94 δις. ευρώ, από περίπου 90 δις. ευρώ τον Μάιο. Έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διατηρεί με άνεση τον τίτλο του… πρωταθλητή στο δανεισμό από την ΕΚΤ, έχοντας αντλήσει περισσότερο από 10% του συνόλου της ρευστότητας που πρόσφερε στα τέλη Ιουνίου η ΕΚΤ σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

n Ενθαρρυντικό είναι, πάντως, ότι τον Ιούνιο εκμηδενίσθηκαν οι πιστώσεις που άντλησαν ελληνικές τράπεζες από το μηχανισμό οριακής χρηματοδότησης, στον οποίο προσφεύγουν τράπεζες που έχουν «ξεμείνει» από καλύμματα για δανεισμό με χρήση των άλλων μηχανισμών προσφοράς ρευστότητας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, της εσπευσμένης παροχής εγγυήσεων δανεισμού από την κυβέρνηση, που επέτρεψε στις τράπεζες με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας να εκδώσουν νέους τίτλους και να τους τοποθετήσουν απευθείας ως καλύμματα δανεισμού στην ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, πάντως, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν και πάλι στο μηχανισμό οριακής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

n Αποθαρρυντικό, αντίστοιχα, είναι ότι οι τράπεζες αύξησαν τα καλύμματα που έχουν δεσμεύσει στην ΕΚΤ από τα 122 στα 130 δις. ευρώ περίπου, για να λάβουν συνολικές πιστώσεις μόνο 94 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι το ποσοστό «κουρέματος» για τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών έχει φθάσει αισίως κοντά στο 28%.

Σε αυτές της συνθήκες… ξεραΐλας, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο, ότι ούτε στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας του Δημοσίου κατόρθωσε ο ΟΔΔΗΧ να παρουσιάσει ένα ευπρεπές αποτέλεσμα, καθώς το επιτόκιο εκτινάχθηκε από το 3,65% της προηγούμενης δημοπρασίας, σε ύψη άνω του 4%. Και αυτό παρότι η δημοπρασία καλύφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αμέσως «ξεφόρτωσαν» τους τίτλους στην ΕΚΤ, ενισχύοντας απλώς την κερδοφορία τους με ένα σεβαστό ποσό, που καταβλήθηκε προκαταβολικά…
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/850-2010-07-20-23-15-55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails