Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Oι λεξάριθμοι και η έμπνευση μιας παρέας τριαντάρηδων.


Ολα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, όταν ο 30χρονος Θανάσης Ζαφειρίου, μέλος μιας παρέας «τριαντάρηδων», κυρίως προγραμματιστών, που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και τη Σουηδία, εντυπωσιάστηκε από μια χιουμοριστική διαφήμιση τηλεπικοινωνιακού οργανισμού στην ελληνική τηλεόραση.

Η διαφήμιση -που είχε ως έμπνευση την αρχαιοελληνική θεωρία υπολογισμού των λεξαρίθμων- έκανε θραύση. Το ίδιο συνέβαινε και με το δημοφιλές κινητό της «Apple», το γνωστό «i-phone» με την οθόνη αφής, που κέρδιζε ολοένα περισσότερους φανατικούς.

Ο Θανάσης, σε συνεργασία με τους φίλους του, σκέφτηκε να συνδυάσει τους λεξαρίθμους (σ.σ. πρόκειται για αντιστοιχία αριθμών με γράμματα) με τη συγκεκριμένη συσκευή. Οι τρεις νέοι εργάστηκαν πάνω στην έμπνευσή τους στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέσα σε δύο μήνες είχαν έτοιμη μια νέα ψυχαγωγική εφαρμογή.... Ζήτησαν -και πήραν- το πράσινο φως από τον τεχνολογικό κολοσσό της «Apple» και από τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν στις ...προθήκες των ηλεκτρονικών καταστημάτων «i-tunes» και «App Store» το προϊόν τους, που κυκλοφόρησε από την εταιρία Art About Creative Design, ιδρυτής της οποίας είναι ο Θανάσης.

«Κατεβάζοντας» την εφαρμογή από τα δύο καταστήματα έναντι 0,79 ευρώ, ο χρήστης μπορεί να πληκτρολογήσει μία λέξη ή φράση στην οθόνη του i-phone και να δει όχι μόνο τον λεξάριθμό της, αλλά και τους "συνώνυμους" λεξαρίθμους.

Για παράδειγμα, εξηγεί, χαμογελώντας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης, «ο λεξάριθμος της λέξης "μνημόνιο" είναι 338. Ο ίδιος με τη λέξη "επιβλαβής"».

Η εφαρμογή επιλέγει και εμφανίζει λέξεις με τον ίδιο λεξάριθμο από μια τεράστια βάση με όλα τα ουσιαστικά, επίθετα και ρήματα της ελληνικής γλώσσας, αλλά και από μια μεγάλη συλλογή από παροιμίες, γνωμικά και καθημερινές εκφράσεις.

Η βάση της περιλαμβάνει 62.902 λήμματα, ενώ τα αποτελέσματα του υπολογισμού του λεξάριθμου μπορούν να δημοσιευτούν και στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης "Facebook".

«Δεν ήταν τεχνικά δύσκολο να σχεδιαστεί η εφαρμογή, η διαφορά μας ήταν ότι αποφασίσαμε να πειραματιστούμε πάνω στο i-phone», προσθέτει.

Είχε απήχηση το προϊόν; «Την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του βρέθηκε στην πρώτη θέση των downloads ψυχαγωγικού περιεχομένου στο App Store και στη δεύτερη της γενικής κατάταξης. Τώρα η κατάσταση έχει εξισορροπηθεί και κατατάσσεται δεύτερο και δέκατο αντίστοιχα», υποστηρίζει ο Θανάσης.

Θα μπορούσε ενδεχομένως η εφαρμογή να κυκλοφορήσει σε άλλες γλώσσες, εξασφαλίζοντας μερίδιο αγοράς και εκτός Ελλάδας; «Το σκεφτόμαστε μεν, αλλά είναι δύσκολο, γιατί στην αγγλική γλώσσα για παράδειγμα, η θεωρία των λεξαρίθμων δεν εφαρμόζεται», σημειώνει.

Ο λεξάριθμος μιας λέξης προκύπτει αν αντικαταστήσουμε κάθε γράμμα με έναν αριθμό και στη συνέχεια τους αθροίσουμε. Με βάση τη θεωρία των λεξάριθμων, τα γράμματα από το Α μέχρι το Ι αντιστοιχούν με τους αριθμούς 1 ως 10, ενώ από εκεί και πέρα "ανεβαίνουν" κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες (π.χ., το Κ είναι το 20 και το Λ το 30, ενώ το Ρ είναι το 100 και το Ω το 800.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails