Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ράλι με παγίδες ενόψει του Μνημονίου Νο2!

Αναζωπυρώνει το διεθνές ενδιαφέρον για μετοχές-ομόλογα η διαπραγμάτευση για… προστασία από χρεοκοπία τουλάχιστον για τρία χρόνια επιπλέον – Τρέχουν για «ξεκλείδωμα» αγορών οι τράπεζες, με «μπροστάρη» την Εθνική, κλείνει μέσα στον Δεκέμβριο το μεγάλο deal για συγχώνευση με Τ.Τ. – Διπλός πολιτικός κίνδυνος στην επαλήθευση των σεναρίων ανόδου…

Στα ραντάρ των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων επανέρχονται οι ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το Μνημόνιο Νο2, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, παρέχοντας στους επενδυτές ικανοποιητικό βαθμό προστασίας από τον κίνδυνο χρεοκοπίας τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμη. Όμως, το ράλι που έχει αρχίσει ήδη, με τις τράπεζες να προετοιμάζουν παράλληλα νέα deal, αυξήσεις κεφαλαίου και την επιστροφή τους στη διατραπεζική αγορά, κρύβει αρκετές παγίδες, καθώς η επαλήθευση των καλών σεναρίων θα κριθεί τελικά από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεπεράσει δύο σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους....Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Οικονομίας», το μόνο που μένει για να «κλειδώσει» η συμφωνία τριετούς, τουλάχιστον, παράτασης του μνημονίου δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να δεχθεί και επίσημα η Γερμανία να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει την άνοιξη, αφού πρώτα η κυβέρνηση πείσει το Βερολίνο ότι είναι σε θέση:

1. Να ξεπεράσει τους εσωτερικούς πολιτικούς κινδύνους ανατροπής των σχεδιασμών. Δηλαδή, να «επιβιώσει» χωρίς σοβαρά πολιτικά «τραύματα» από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιμένουν να διαγνώσουν αν κερδίζει δυναμική η «αντιμνημονιακή» πλευρά του πολιτικού συστήματος, στην οποία –δυστυχώς για τους πιστωτές της χώρας- μετέχει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επιβάλει τα σκληρά μέτρα που θα χρειασθούν μετά τις εκλογές για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011, αλλά και να τα εφαρμόσει στην πράξη μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου. Όταν –και αν…- περάσει η κυβέρνηση αυτές τις δύσκολες «γερμανικές εξετάσεις», το Βερολίνο θα την επιβραβεύσει με μια νέα συμφωνία για την εξυπηρέτηση του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ.

2. Βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει και ένα δεύτερο, δύσκολο πολιτικό τεστ, το οποίο αφορά την ίδια την επιβολή στο πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία ενός δεύτερου μνημονίου, που θα διατηρήσει τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια την οικονομία σε αυστηρή διεθνή επιτήρηση. Παρότι η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, ενόψει και των εκλογών, λέει ότι αυτό που θα συζητηθεί θα είναι μόνο η επιμήκυνση της διάρκειας των διεθνών δανείων, χωρίς να χρειασθεί υπογραφή νέας σύμβασης δανεισμού με επαχθείς όρους, στην πραγματικότητα αυτό δεν μπορεί να γίνει: ουδέποτε το ΔΝΤ (αυτό άλλωστε θα ξέφευγε εντελώς και από τους ίδιους τους κανονισμούς λειτουργίας του) έχει δεχθεί τέτοιες συμφωνίες επιμήκυνσης, χωρίς να συνοδεύονται από αυστηρά προγράμματα επιτήρησης, ενώ και η Γερμανία έχει διαμηνύσει με σαφήνεια, ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν θα ανεχθεί να πληρώσει «λογαριασμούς» περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, χωρίς να πεισθεί ότι θα… χυθεί αίμα, με αυστηρά προγράμματα σταθεροποίησης. Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να απορροφήσει τους πολιτικούς κραδασμούς που θα δημιουργήσει το Μνημόνιο Νο2, όταν είναι γνωστό ότι ήδη έχει εξαντλήσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την επιβολή και εφαρμογή του πρώτου μνημονίου δανεισμού.

Τρέχουν οι τραπεζίτες…

Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική αποτελεσματικής αποτροπής των σεναρίων χρεοκοπίας της χωράς μετά τη λήξη των διεθνών χρηματοδοτήσεων ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στις αγορές, το οποίο σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι Έλληνες τραπεζίτες:

n Το Χρηματιστήριο κατάφερε, παρά τη δυσμενή συγκυρία, να απορροφήσει τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ολοκληρώθηκε με υψηλό βαθμό κάλυψης και χωρίς να «γονατίσει» την αγορά. Αυτό δεν σημαίνει, ασφαλώς, ότι οι τραπεζικές μετοχές και, κατ’ επέκταση, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα «απογειωθεί», διευκολύνοντας κάθε σχέδιο για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου και από άλλες τράπεζες, αλλά πάντως ένα πρώτο κρίσιμο τεστ πέρασε με επιτυχία για το ΧΑ και πλέον δεν θεωρείται αδύνατη η άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες.

n Τα ελληνικά ομόλογα πήραν «βαθιές ανάσες» -προσφέροντας αντίστοιχα «ανάσες» στο τραπεζικό σύστημα-,καθώς οι περιορισμένες εισροές νέων κεφαλαίων ήταν αρκετές, σε μια εξαιρετικά «ρηχή» αγορά, να εκτινάξουν τις τιμές τους, ρίχνοντας το spread της 10ετίας απότομα από τις σχεδόν 1.000 μονάδες βάσης κοντά στις 650. Κάπου εδώ, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η δυναμική των ομολόγων «ξεφουσκώνει», καθώς δεν θεωρείται εύλογη μια περαιτέρω μείωση των spread, χωρίς να υπάρχει κάποιο χειροπιαστό θετικό στοιχείο (αναβάθμιση από οίκους αξιολόγησης, νέες ενδείξεις προόδου στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δεύτερο μνημόνιο, αγορές από κάποιο ισχυρό διεθνή «παίκτη»). Παρόλα αυτά, η μείωση του spread, όπως και η μικρή αλλά ορατή μείωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες εντόκων δημιουργούν καλύτερο περιβάλλον για τις τράπεζες και διευκολύνουν την κούρσα για επιστροφή τους στη διατραπεζική αγορά στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Τραπεζικά deal

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, το τραπεζικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να επιταχύνει τις κινήσεις του προς την εξυγίανση και μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένονται εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, καθώς η ΕΚΤ ασκεί αφόρητη πίεση για εξυγίανση, προειδοποιώντας ότι η απεριόριστη στήριξη αδύναμων τραπεζών με ρευστότητα θα αρχίσει να αποσύρεται.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε επώδυνα μέτρα εξυγίανσης της Αγροτικής Τράπεζας, με μια αύξηση κεφαλαίου που θα συνοδευθεί από την υποβολή προγράμματος εξυγίανσης στις Βρυξέλλες, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται ότι θα κλείσει το μεγάλο deal για τη συγχώνευση της Εθνικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με ανταλλαγή μετοχών, από την οποία θα δημιουργηθεί μια τράπεζα «οχυρό» στην ελληνική αγορά.

Οι άλλες μεγάλες τράπεζες μεθοδεύουν επίσης τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank κλείνει πολύ σύντομα συμφωνία με ξένη τράπεζα για την πώληση της θυγατρικής της στην Πολωνία, από την οποία περιμένει μια σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συγχώνευση με την Alpha Bank. Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι φήμες, που αναφέρουν ότι η Πειραιώς και η Marfin Popular βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών, αν και επισήμως οι διοικήσεις των δύο τραπεζών το έχουν κατ’ επανάληψη διαψεύσει.
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails