Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Και αν δεν αλλάζαμε την ώρα αύριο?


Τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω, με τη λήξη του μέτρου της θερινής ώρας. Εάν δεν συμμορφωθούμε, θα κινδυνεύαμε μεν να πάμε μια ώρα νωρίτερα στα ραντεβού μας, αλλά...
σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, θα συμβάλλαμε και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, εάν τα ρολόγια δεν επέστρεφαν στην κανονική ώρα τον Οκτώβριο και το φως καθυστερούσε να πέσει κατά μία ώρα –και δη κατά τις βραδυνές ώρες αιχμής για τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος- θα εξοικονομούνταν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα....Ο Άλαν Σμαρτ, διευθυντής επιχειρήσεων του Εθνικού Δικτύου ηλεκτροδότησης της Βρετανίας, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της έρευνας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως είπε, συγκρίνοντας ένα βράδυ της εβδομάδας πριν και ένα αφότου τα ρολόγια γύρισαν μία ώρα πίσω, διαπιστώθηκε αισθητή αύξηση της ζήτησης, αφού το φως έπεφτε νωρίτερα. Κατά το Σμαρτ, εάν η θερινή ώρα διατηρούνταν το φθινόπωρο και την άνοιξη, θα εξοικονομούνταν ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισοδυναμούσε με την παραγωγή ενός μεγάλου σταθμού ικανού να τροφοδοτήσει 100.000 σπίτια, σε ώρα αιχμής.
Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών και του Εθνικού Δικτύου, θα υπήρχε μείωση στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails