Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Ακραία ξηρασία απειλεί και περιοχές της Μεσογείου.

Μεγάλες περιοχές του πλανήτη, μεταξύ αυτών ιδιαίτερα η Νότια Ευρώπη και η Μεσόγειος, μπορεί να γνωρίσουν ακραία φαινόμενα ξηρασίας μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σε βαθμό άγνωστο μέχρι σήμερα, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων που επιδεινώνουν το "φαινόμενο του θερμοκηπίου", σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο διεπιστημονικό περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, επισημαίνει ότι η Γη αντιμετωπίζει το φάσμα μιας ευρέως εξαπλωμένης ξηρασίας, όμως ούτε το κοινό ούτε η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει.

Η ξηρασία αναμένεται να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη γεωργία, τα αποθέματα νερού, τον τουρισμό, τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και γενικότερα στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

"Αν οι προβλέψεις της μελέτης προσεγγίσουν την επαλήθευσή τους, τότε οι συνέπειες για την κοινωνία θα είναι τεράστιες", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Αϊγκούο Ντάι. Η ξηρασία προκύπτει από ένα συνδυασμό αλληλοτροφοδοτούμενων φαινομένων, που περιλαμβάνουν την μείωση των βροχοπτώσεων, την υποχώρηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, την αποξήρανση του εδάφους και την καταστροφή των φυτών και των καλλιεργειών.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails