Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ένα "τρομακτικό πορτρέτο της βίας"

Για ένα "τρομακτικό πορτρέτο της βίας" κάνουν λόγο οι New York Times, σχολιάζοντας τα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ που έδωσε στη δημοσιότητα η διαδικτυακή πλατφόρμα Wikileaks

Πρόκειται για πληροφορίες που δεν αποκλείεται να εντείνουν ακόμη περισσότερο την οργή των Ιρακινών, σημειώνουν  αναλυτές. Επισήμως οι Αμερικανοί διέψευδαν πάντα κατηγορηματικά ότι διαθέτουν στατιστικές για τον αριθμό των θυμάτων από την ημέρα της εισβολής πριν από επτάμιση χρόνια. Η Wikileaks έρχεται να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο: το Πεντάγωνο έχει καταγράψει 109.000 νεκρούς, ανάμεσά τους 66.000 πολίτες. Μοναδική πηγή για τον αριθμό των θυμάτων ήταν μέχρι πρότινος η μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body-Count. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Χαμίντ Νταρνταγκάν:...."Βάσει των νέων στοιχείων θα πρέπει να υπολογίζουμε με άλλους 15.000 νεκρούς Ιρακινούς πολίτες και αστυνομικούς οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί πουθενά μέχρι στιγμής. Επίσης, τα έγγραφα του αμερικανικού στρατού, αναφέρουν ως εχθρούς ιρακινά θύματα, τα οποία εμείς αλλά και άλλοι κατατάσσουμε στην κατηγορία των αμάχων πολιτών".

Συνταρακτικά στοιχεία

Τα μυστικά έγγραφα αναφέρονται σε τρομακτικές περιπτώσεις. Όπως εκείνη μιας μητέρας, την οποία πυροβόλησαν και σκότωσαν αμερικανοί στρατιώτες μπροστά στα μάτια των παιδιών της, επειδή δεν ανταποκρίθηκε σε σινιάλο τους σε σημείο ελέγχου. Ή δυο ανταρτών που θέλησαν να παραδοθούν, αλλά δεν χωρούσαν στο ελικόπτερο που θα τους μετέφερε. Η εντολή ήταν: "Παραμένουν στόχοι, επομένως πυροβολήστε τους!"

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του αραβικού δικηγορικού συνδέσμου, Σαμπάχ αλ Μουκτάρ: "Όλα αυτά δεν εκπλήσσουν τους Ιρακινούς. Γι΄ αυτούς είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Εάν οι Αμερικανοί ισχυριστούν ότι όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στη συνολική πραγματικότητα, τότε θα συμφωνήσω, λέγοντας: η εικόνα είναι πολύ χειρότερη, απλά δεν έχουν γίνει ακόμη όλα γνωστά".

Τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του πολέμου στο Ιράκ, όπως τα βασανιστήρια Ιρακινών από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας με τη συγκατάθεση των Αμερικανών, την εμπλοκή του Ιράν, τη συμμετοχή ιδιωτικών στρατών στις επιχειρήσεις.

"Στο μέλλον οι άνθρωποι θα θυμούνται την περίοδο αυτή με αποτροπιασμό", σχολιάζει ο αλ Μουκτάρ. "Η υπερδύναμη κρύβεται πίσω από εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια των στρατιωτών της, καταγράφοντας λεπτομερώς τα πάντα, χωρίς όμως να τα δημοσιοποιεί. Η αξιοπιστία και η ηθική υπεροχή των ΗΠΑ τίθενται εν αμφιβόλω".

Ulrich Amman Leidholdt (WDR) / Κώστας Συμεωνίδης
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6144046,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails