Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Πλουσιοπάροχα επιδόματα και παροχές για τους 300.


Απέναντι στην δεινή οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των πολιτών που υφίστανται μειώσεις επιδομάτων και μισθών και την ώρα που συζητάται ακόμα και η περικοπή δαπανών από τα ΚΑΠΗ, οι 300 εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού αναμένεται να αντιπροτείνουν σήμερα αυξήσεις των δικών τους αποδοχών, δια μέσω επιδομάτων και παροχών που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε διπλασιασμό των ετήσιων αποδοχών τους, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η προϋπολογιζόμενη ετήσια αποζημίωση για τους βουλευτές ανέρχεται στο ποσό των 21.226.400 ευρώ. Πέραν αυτών, όμως, προβλέπονται και τα ακόλουθα:
α) Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και τις επιτροπές αυτής: 5.000.000 ευρώ,
β) Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 8.086.300 ευρώ,
γ) Οικογενειακή παροχή βουλευτών: 212.800 ευρώ,
δ) Εξοδα κίνησης βουλευτών: 1.715.600 ευρώ,
ε) Ταξίδια στο εσωτερικό: 1.670.000 ευρώ,
στ) Ταξίδια στο εξωτερικό: 1.500.000 ευρώ.
Αθροισμα; 18.184.700 ευρώ....Σε όλα αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μέρος του ποσού των 9.373.000 ευρώ, που εμπεριέχονται στους κωδικούς οι οποίοι αφορούν την κάλυψη λογαριασμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Ενώ η δημόσια συζήτηση εστιάζεται στην ανάγκη δραστικής περικοπής είτε επιδομάτων υπαλλήλων του Δημοσίου, είτε ακόμα και δαπανών ύψους μερικών χιλιάδων ή και εκατοντάδων ευρώ σε Νομαρχίες και ΚΑΠΗ, τα σχετικά με τις αποδοχές των βουλευτών, βρίσκονται τουλάχιστον σε αναντιστοιχία με το πνεύμα των καιρών.

Το θέμα προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, επισημαίνει το ρεπορτάζ, για δύο επιπρόσθετους λόγους: Αφενός, διότι είναι γνωστό ότι μέρος των αποδοχών τους οι βουλευτές το λαμβάνουν δίχως αντικειμενικά να το δικαιούνται, καθώς αμείβονται για ανύπαρκτη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών. Και αφετέρου, καθώς από καιρό έχει τεθεί στο τραπέζι και απορριφθεί η πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η πρόσθετη αμοιβή των «300» για τη «συμμετοχή» τους στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με το αιτιολογικό αποτελεί μέρος της συνολικότερης εργασίας και υποχρεώσεών τους.

Παράλληλα, και ενώ έχει καταγραφεί στα θετικά ότι αποφασίστηκε η περικοπή δαπανών για περιττές σε τέτοιους καιρούς δραστηριότητες όπως η αγορά «έργων τέχνης», μια προσεκτική μελέτη του Προϋπολογισμού της Βουλής γεννάει νέα ερωτήματα για μια σειρά άλλων κωδικών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι:

■851 και 871: Περιλαμβάνουν ποσά για έργα τα οποία, ωστόσο, εμφανίζονται κάθε χρόνο να απορροφούν επαναλαμβανόμενα κονδύλια. Πρόκειται για εκπόνηση μελετών και εργασίες ανακαίνισης των ιδίων κτιρίων (Καπνεργοστάσιο, Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, Διατηρητέο οδού Βουλής, κτίριο οδού Φιλελλήνων). Για το 2011 προβλέπεται αθροιστικά το ποσό των 3.943.000 ευρώ.
■899: Υπό τον τίτλο «Λοιπές ειδικές αμοιβές», εμπεριέχει κονδύλια τα οποία προορίζονται για τεχνικά ζητήματα λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής – για τον οποίο έκανε, ως γνωστόν, λόγο ο κ. Προβόλουλος στην τελευταία Εκθεσή του. Για το 2011 το ποσό που έχει εγγραφεί είναι 1.800.000 ευρώ, κατά διακόσιες χιλιάδες λιγότερα σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails