Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

“Είστε όλοι ίδιοι!”

ατάκα αγανακτισμένης άνεργης ενώ στεκόταν στην ουρά του ΟΑΕΔ, Δευτέρα πρωί

Η λογική του “όλοι είναι ίδιοι” αν και δικαιολογημένη, αν και γίνεται αντιληπτή από πολλούς συμπολίτες σαν πράξη εναντίωσης προς το πολιτικό σύστημα, τελικά μάλλον συμφέρει το πολιτικό προσωπικό που οδηγεί στοχευμένα την κοινωνία στην εξαθλίωση. Η παραπάνω ατάκα, λοιπόν, που άκουσα στον ΟΑΕΔ, έξι μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη ήταν η αιτία για να γράψω αυτές τις σκέψεις.

Αλήθεια, είμαστε όλοι ίδιοι; Δεν νομίζω.

Αναρωτιέμαι τι κοινό έχουν οι δήμαρχοι-αυτοκράτορες που επί μία οκταετία και ενώ διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα δεν έχουν παρουσιάσει ούτε μία φορά το πόθεν έσχες τους με αυτούς που καθημερινά έδιναν μάχη εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου αποκαλύπτοντας σκάνδαλα, κάνοντας προτάσεις, πυροδοτώντας κινήματα για μία ανθρώπινη πόλη....Το “όλοι είναι ίδιοι” καταλήγει συνήθως στην αποχή από την εκλογική διαδικασία. Μήπως, όμως, αν απέχουμε από τις κάλπες, τους δίνουμε άθελα μας συγχωροχάρτι; Φαίνεται οτι δεν ενοχλούνται τόσο από την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών αρκεί αυτή να μην μετουσιώνεται σε πολιτικό μήνυμα. Αρκεί το φάσκελο και η μούντζα να μην γίνεται γροθιά. Επενδύουν στην αποστροφή που οι ίδιοι προκαλούν στους πολίτες, ώστε να μείνουμε αμέτοχοι συνολικά και να μην ενισχύσουμε μία κινηματική και ριζοσπαστική επιλογή. Όπως στις ΗΠΑ. Το 50% απέχει και το υπόλοιπο 50% επιλέγει τη μια Δημοκρατικούς, την άλλη Ρεπουμπλικάνους και τούμπαλιν. Και το σύστημα μένει αλώβητο…

Πριν από μία εβδομάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου (aka αχυράνθρωπος των αγορών) πέταξε το γάντι στην κοινωνία. Ή μας ψηφίζετε ή πρόωρες εκλογές. Δηλαδή, ή εγώ ή εσείς. Ή οι αγορές ή η κοινωνία. Είναι καιρός να σηκώσουμε το γάντι και να επιστρέψουμε την απειλή.

Η σημερινή νέα γενιά είναι η πρώτη που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Αυτό πολύ απλά σημαίνει οτι αν δεν υπάρξει ένα φρένο στον κατήφορο τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ύπαρξη μεταγενέστερων γενιών στη χώρα μας! Και σε όσους δεν αρέσει, υπάρχει η Αυστραλία, η Αμερική, η Γερμανία, η Σουηδία και πάει λέγοντας.

Οπότε, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Όχι για να επιστρέψει η ΝΔ που έκανε τα ίδια. Αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για μία ριζικά καινούρια κατάσταση. Με νέες πολιτικές, νέα πρόσωπα, νέες ιδέες. Για να ανοίξει ο δρόμος για μία Ελλάδα που δεν θα ξεπουλιέται στις παγκόσμιες αγορές αλλά θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της παρέχοντας μία ανθρώπινη ζωή στους νέους, στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους μετανάστες.

Αυτές οι εκλογές είναι μία καλή αρχή για να αρχίσουν να μαζεύουν τα μπαγκάζια τους αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Θα απουσιάσουμε από αυτό το ραντεβού;

Χάμψας Δημήτρης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος 1ου Διαμερίσματος (Κεντρικό)
με τον συνδυασμό “Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη”
και υποψήφιο Δήμαρχο τον Κωστή Καμπιτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails