Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Οι φορολογούμενοι καλούνται να σώσουν την ΕΚΤ!


Πέρα από κάθε όριο ανοχής της ΕΚΤ εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο ο δανεισμός του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος από την Φραγκφούρτη, ενώ η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τους πρώιμους πανηγυρισμούς για την υποτιθέμενη επιστροφή στη διατραπεζική. Το κεντρικό τραπεζικό ιερατείο της Φραγκφούρτης, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, θα σύρει τελικά τους πολιτικούς της Ευρωζώνης, με πρώτη τη διστακτική Γερμανίδα καγκελάριο σε νέες διασώσεις χωρών της περιφέρειας, στις οποίες περιλαμβάνεται και το δεύτερο μνημόνιο για χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς δηλώνει ανοικτά την άρνηση να ακολουθήσει το δρόμο της Fed, χρηματοδοτώντας τα κρατικά χρέη με «ζεστά» ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ιρλανδική κεντρική τράπεζα χθες, το άνοιγμα του τραπεζικού συστήματος της χώρας εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στα 130 δις. ευρώ, από 121,1 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο....Επιπλέον, είναι γνωστό ότι εδώ τις τελευταίες ημέρες, ελλείψει οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου αγοραστή ιρλανδικών ομολόγων, η ΕΚΤ έχει απομείνει μοναδικός αγοραστής εσχάτης καταφυγής, όπως εύστοχα επισήμαινε χθες το πρακτορείο Bloomberg. Το ιρλανδικό τραπεζικό άνοιγμα, αν συνεκτιμηθεί το μέγεθος της εθνικής οικονομίας και των ιρλανδικών τραπεζών βρίσκεται σε επίπεδα πρωτοφανούς ρεκόρ για τα δεδομένα της Ευρωζώνης.

Για τις ελληνικές τράπεζες τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Ο δανεισμός τους από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο υποχώρησε οριακά, κατά 2%, αλλά παραμένει σε επίπεδα άνω των 90 δις. ευρώ, δηλαδή γύρω στο 40% του ΑΕΠ. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συνεχή επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού που δεσμεύονται στην ΕΚΤ ως καλύμματα: τον Οκτώβριο η ονομαστική αξία των αποδεκτών καλυμμάτων πλησίασε τα 138 δις. ευρώ, ελαφρώς αυξημένη από τον Σεπτέμβριο, αλλά μειώθηκε το ύψος των χρηματοδοτήσεων. Σήμερα η ΕΚΤ εφαρμόζει ποσοστό «κουρέματος» γύρω στο 10% στα κρατικά ομόλογα που δεσμεύουν οι τράπεζες και 11% για τα τραπεζικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, ενώ σε άλλα στοιχεία ενεργητικού τα ποσοστά «κουρέματος» είναι ακόμη υψηλότερα και αυξάνονται συνεχώς.

Η αποκάλυψη των στοιχείων για τη νέα μεγάλη αύξηση των ανοιγμάτων των ιρλανδικών τραπεζών προς την ΕΚΤ δείχνει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ότι όσο και αν θέλει το Δουβλίνο να αποφύγει τη διάσωση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αυτή θα καταστεί υποχρεωτική και επιβεβλημένη από την ΕΚΤ, παρότι το Δημόσιο έχει εξασφαλίσει ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες όλου του πρώτου εξαμήνου του 2011. Δεδομένου ότι το εμπάργκο των αγορών στο ιρλανδικό Δημόσιο και τις τράπεζες δεν αναμένεται να λήξει σύντομα, για να παραταθεί η ζωή της Ιρλανδίας εκτός μηχανισμού στήριξης θα πρέπει η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί με τεράστια και ολοένα αυξανόμενα ποσά τις ιρλανδικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ έστειλε ήδη το μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί: όσο συνεχίζει να δανείζει ένα στην πραγματικότητα αφερέγγυο τραπεζικό σύστημα, όπως το ιρλανδικό, η κεντρική τράπεζα εκτίθεται στον κίνδυνο να «σκάσουν» στο δικό της ισολογισμό «τοξικά» στοιχεία. Για να καλυφθούν αυτές οι ζημιές, δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος από τη χρηματοδότησή τους με «φρεσκοτυπωμένα» ευρώ, αλλά στο συμβούλιο της τράπεζας είναι γνωστό ότι υπάρχει ισχυρή αντίσταση σε τέτοιες πληθωριστικές πρακτικές, παρότι αυτές εφαρμόζονται με… άνεση στην άλλη όχθη του Ατλαντικού από την Fed.

Ο μονόδρομος που υποδεικνύουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στους πολιτικούς είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα το ευρωπαϊκό ταμείο σταθεροποίησης, χρηματοδοτώντας την Ιρλανδία με ένα ποσό της τάξεως των 50 δις. ευρώ, ίσως και αρκετά υψηλότερο. Μόνο με αυτό τον όρο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί εκ του ασφαλούς πλέον τις ιρλανδικές τράπεζες, διαμηνύουν τα στελέχη της Φραγκφούρτης στο Βερολίνο. Οι φορολογούμενοι, παρότι αυτό δεν αρέσει καθόλου στην καγκελάριο Μέρκελ, ενόψει έξι εκλογικών αναμετρήσεων σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, θα πρέπει να «βάλουν πλάτη» για τη διάσωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, ουσιαστικά δηλαδή για να διασωθεί το ευρώ από πληθωριστικές πολιτικές, που θα ήταν επιβεβλημένες σε αντίθετη περίπτωση.

Με τον ίδιο τρόπο τίθεται από την πλευρά της ΕΚΤ στην πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. και το ελληνικό πρόβλημα. Η Φραγκφούρτη τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εξεύρεσης μιας πιο «ευέλικτης» λύσης το συντομότερο δυνατό για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, η οποία θα ήταν ιδανικό αν συνδύαζε την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ με κάποιες επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις αυξημένες δανειακές ανάγκες που δημιουργούν οι υπερβάσεις στην εκτέλεση του οικονομικού της προγράμματος.

Στην ΕΚΤ αντιλαμβάνονται, ότι το μνημόνιο, σε ό,τι αφορά το σκέλος της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος δεν έχει εφαρμοσθεί σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις. Αρχικά προβλεπόταν, ότι από το τελευταίο τρίμηνο του 2010 τα spread των ελληνικών ομολόγων θα είχαν υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, ανοίγοντας το δρόμο για σημαντική υποκατάσταση της ρευστότητας που έχει αντληθεί από την ΕΚΤ με ρευστότητα από τη διατραπεζική. Αντίθετα, όμως, η νέα κρίση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης κρατά τα spread σε επίπεδα Μαΐου 2010, ενώ τα μικροποσά που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ελάχιστες ελληνικές τράπεζες από τη διατραπεζική δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε το 1/10 των χρηματοδοτήσεων από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απαιτεί στο παρασκήνιο από το Βερολίνο να αφήσει κατά μέρος τις συζητήσεις για εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών σε αναδιαρθρώσεις χρέους περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και να εξασφαλίσει, με κεφάλαια από τα 750 δις. ευρώ του μηχανισμού στήριξης, τη φερεγγυότητα των χωρών της περιφέρειας, με πρώτες την Ιρλανδία και την Ελλάδα και με την Πορτογαλία να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση. Όπως τονίζουν, μάλιστα, οι κεντρικοί τραπεζίτες στους πολιτικούς, όσο χάνεται χρόνος, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων στη χρηματοδότηση των κρατών και των τραπεζών της περιφέρειας, που δεν θα επιστρέψουν, αν δεν πειστούν ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι παρών για να προσφέρει σημαντικές «ενέσεις» κεφαλαίων στις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν μάλιστα το Βερολίνο, ότι αν δεν εμπλακούν οι κυβερνήσεις στη χρηματοδότηση των ασθενών οικονομιών, το «σκάσιμο» των «τοξικών», πλέον, δανείων της ΕΚΤ στα τραπεζικά συστήματα της περιφέρειας θα φέρει στο προσκήνιο αυτό που οι Γερμανοί φορολογούμενοι φοβούνται περισσότερο και από τις χρηματοδοτήσεις των «άσωτων» της Ευρωζώνης: την άσκηση έντονα πληθωριστικών πολιτικών από την ΕΚΤ, που θα αποδυναμώσουν αισθητά το ευρώ.
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/1553-2010-11-12-23-05-40

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails