Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Προοπτικές του ιατρικού Τουρισμού.


Απουσιάζει η Ελλάδα από το χάρτη των χωρών που έχουν αναπτύξει τον τουρισμό υγείας, ελλείψει θεσμικού πλαισίου, παρά τις δυνατότητες που διαθέτει ως προορισμός.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του 4ου Φόρουμ του Συμβουλίου Ιδεών και Δράσης με θέμα «Ιατρικές Υπηρεσίες ως Πηγή Ζήτησης Τουριστικών Υπηρεσιών. Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα: Συμμαχίες και Συνεργασίες», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της τουριστικής έκθεσης Xenia στην Αθήνα.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε επίπεδο Κρήτης τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια ιδιαίτερη δυναμική για την εξέλιξη του ιατρικού τουρισμού στο νησί μας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 60% των ασθενών στο οφθαλμολογικό κέντρο, προέρχονται από περιοχές εκτός του Ηρακλείου και συγκεκριμένα:
Το 70% των ασθενών είναι από την Αθήνα και την ηπειρωτική Ελλάδα και το 30% από το εξωτερικό (Κύπρος, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία), που σημαίνει ότι υπάρχει σταθερή αύξηση της τάξης του 15% το χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια.
Το βάρος βεβαίως των επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού πέφτει κυρίως στην πλευρά του ιατρικού κόσμου, ενώ οι τουριστικοί επιχειρηματίες θα πρέπει να συμβάλουν κυρίως στον τομέα της προβολής.ο αριθμός των τουριστών που ταξιδεύουν για λόγους υγείας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά ξοδεύουν πολλά χρήματα.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 2004 πραγματοποιήθηκαν από Ευρωπαίους 2,6 εκατ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Μόνο για λόγους υγείας πραγματοποιήθηκαν 1,8 εκατ. ταξίδια. Υπάρχουν δε αγορές με αξιόλογη εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μόνο γι' αυτό το σκοπό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2004, περίπου 1 εκατ. Γερμανοί ταξίδεψαν για λόγους υγείας, ξεπερνώντας τον αριθμό όσων συμπατριωτών τους ταξίδεψαν για να κάνουν θαλάσσιο τουρισμό ή να συμμετέχουν σε συνέδρια.
Στη χώρα μας όπως επισημάνθηκε στο Φόρουμ, για να αναπτυχθεί αυτή η μορφή τουρισμού θα πρέπει να στηριχθεί από την πολιτική ηγεσία, να συνταχθούν προδιαγραφές για την ανάπτυξή του και να ενταχθεί στο σύστημα διανομής του τουριστικού προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 106 χώρες παρέχουν υπηρεσίες τουρισμού υγείας. ’μεσα ανταγωνιστικοί προς την Ελλάδα προορισμοί, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Κύπρος, έχουν μπει δυναμικά στην προσέλκυση «ταξιδιωτών υγείας».
Την τελευταία δεκαετία έχει ακουστεί αρκετές φορές στη χώρα μας από χείλη αρμοδίων η πρόθεση για προώθηση διαφόρων προγραμμάτων ανάπτυξης του τουρισμού υγείας ή ιατρικού ή θεραπευτικού τουρισμού, χωρίς, όμως, η όποια πρωτοβουλία να πάρει σάρκα και οστά.
Η «Εμμετρωπία» ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2005 ως ένα πρότυπο Οφθαλμολογικό και Διαθλαστικό Κέντρο με σκοπό να προσφέρει διάγνωση και αποκατάσταση σε προβλήματα όρασης Ελλήνων αλλά και ξένων ασθενών, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό υπερσύγχρονης τεχνολογίας σε ένα ευχάριστο για τον ασθενή περιβάλλον. Η δυνατότητα συμβατικών επεμβάσεων, καθώς και επεμβάσεων διαθλαστικής χειρουργικής, όπως LASIK και LASEK/PRK, με μηχανήματα τελευταίας γενιάς, μέσω των οποίων διορθώνεται ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων όρασης, επιτρέπει στους γιατρούς να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα ικανοποιώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενή.
Από το 2005, η «Εμμετρωπία» έχει υπογράψει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την αλυσίδα ξενοδοχείων «Aldemar» και είχαν κοινές παρουσίες σε εκθέσεις διάφορα μέρη όπως: Μόσχα, Μπαχρέιν, Ντουμπάι, Βερολίνο, Λονδίνο, Μαρμπέλα και αλλού.
Έχουν γίνει προωθητικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις στη Γερμανία και την Ελλάδα.
Σε συνεργασία με το δρ. Νικόλαο Αγγελόπουλο έχει γίνει προσπάθεια αναβάθμισης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου στο συγκεκριμένο τομέα αλλά εις μάτην.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως υπολογίζεται, ότι το 10% και πλέον των ασθενών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναζητούν νοσηλευτικά ιδρύματα έξω από τα εθνικά τους σύνορα και τα ποσά που συνολικώς δαπανώνται στην ΕΕ από τις μετακινήσεις για ιατρικούς λόγους Ευρωπαίων και αλλοδαπών ασθενών πλησιάζουν τα 16 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε χώρες της ΕΕ όπως η Σουηδία προσφέρουν υψηλής ποιότητας χειρουργικές υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές. Πολλοί ασθενείς πηγαίνουν στη Γαλλία για αφαιρέσεις κιρσών και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες αφορούν στο κυκλοφορικό σύστημα. Μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν επίσης τα γαλλικά κέντρα θαλασσοθεραπείας, σε ορισμένα από τα οποία υπάρχει δεκάμηνη αναμονή.
Ο ιατρικός τουρισμός είναι μία αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει, αν βεβαίως οι ενδιαφερόμενοι πραγματοποιούσαν τις κατάλληλες επενδύσεις, επισημαίνουν τουριστικοί πράκτορες και κατά την εκτίμησή τους, η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει ασθενείς από ολόκληρη την Ευρώπη, αρκεί να εξειδικευθεί σε μορφές ιατρικού τουρισμού συμβατές με το φυσικό της περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails